FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington Post: Washington planira vojne udare u Iranu

WASHINGTON, 9. travnja 2006. (Hina/AFP) - Administracija Georgea W.Busha razmatra opcije vojnih udara na Iran kako bi prisilila Teheranda odustane od svog nuklearnog programa, piše u nedjelju WashingtonPost.
WASHINGTON, 9. travnja 2006. (Hina/AFP) - Administracija Georgea W. Busha razmatra opcije vojnih udara na Iran kako bi prisilila Teheran da odustane od svog nuklearnog programa, piše u nedjelju Washington Post.

Pozivajući se na američke dužnosnike i neovisne analitičare, list ocjenjuje da se napad ne predviđa u skorije vrijeme, ali dužnosnici smatraju da se radi o mogućoj opciji i koriste tu prijetnju kako bi uvjerili Irance u ozbiljnost svojih namjera.

Pentagon i CIA su proučili moguće mete, među kojima su tvornica za obogaćivanje urana u Natanzu i laboratorij konverzije urana u Isfahanu, navodi list.

Iako se ne razmatra kopneni napad, vojni dužnosnici proučavaju alternative od ograničenih zračnih napada na ključna nuklearna postrojenja, do šire kampanje bombardiranja i uništenja vojnih i političkih meta.

List tvrdi da Bush smatra Iran ozbiljnom prijetnjom koju se mora ukloniti prije isteka njegovog mandata.

To zveckanje oružjem mnogi u vojnim i krugovima stručnjaka zabrinuto promatraju. Napad na Iran, smatraju, nuklearni bi program te zemlje možda uspio tek odgoditi na nekoliko godina, ali bi zato s druge strane sa sigurnošću opasno radikalizirao raspoloženje u svijetu protiv Sjedinjenih Država, posebice u arapskim zemljama.

Izrael vrši pritisak na američku administraciju i tvrdi da je Iran bliži nuklearnom oružju nego što to Washington misli zbog čega je vrijeme da se donese odluka o napadu, završava članak Washington Post.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙