FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

12 branitelja hodočasti u Haag radi potpore Gotovini

PAKOŠTANE, 25. travnja 2006. (Hina) - Dvanaest hrvatskih branitelja upodne je iz Pakoštana pošlo pješice u Haag u znak potpore optuženugeneralu Anti Gotovini, koji je od prosinca prošle godine u pritvoruHaaškog suda.
PAKOŠTANE, 25. travnja 2006. (Hina) - Dvanaest hrvatskih branitelja u podne je iz Pakoštana pošlo pješice u Haag u znak potpore optuženu generalu Anti Gotovini, koji je od prosinca prošle godine u pritvoru Haaškog suda.

Put od Pakoštana do Haaga, dug 1742 kilometra, dvanaestorica branitelja prohodat će u 48 dana.

Na blagdan sv. Ante, 13. lipnja, pokušat će se susresti s generalom Gotovinom, ako im Sud odobri zahtjev za posjetom, koji su zatražili preko Gotovininih odvjetnika.

Kako su hodočasnici rekli danas u Pakoštanima, tim činom žele duhovno poduprijeti generala Gotovinu, istaknuvši da je njihov napor neznatan u usporedbi s trpljenjem generala Ante Gotovine.

Na konferenciji za novinare prije polaska na današnju etapu, prvu od 48 jednodnevnih etapa, branitelji su poručili da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, a ne nekakav zločinački pothvat, kako piše u optužnici protiv generala Gotovine.

Hodočaste samo sa štapovima i značkama s likom generala Gotovine te naprtnjačama. Kad je riječ o hrani, računaju na ljudsku dobrotu. Rekli su da imaju prijatelje posvuda kuda će prolaziti.

U hodočašću sudjeluju Branko Čulo, Mato Bičvić i David Bičvić iz Osijeka, Zlatko Vrbošić iz okolice Našica, Ante Lažeta, Branko Šmoguc i Damir Tkalec iz Zagreba, Rajko Vranješ iz Splita, Ivan Mateša iz Slunja, Ivan Mikec iz Varaždina, Željko Hajdarović iz Čakovca i Vlatko Jelenčić iz Slatine.

Mato Bičvić je rekao kako uopće nisu važna njihova imena, nego ono što žele poručiti, a to je istina o Domovinskom ratu. Znamo da su svi Hrvati uz nas i uz našega generala Antu Gotovinu, rekao je.

Branko Čulo je podsjetio da je u prosincu prošle godine, kad je uhićen general Gotovina, pošao pješice prema Haagu, ali da se zbog nevremena morao vratiti iz Maribora. No, sada prekida ne će biti, poručio je.

Zlatko Vrbošić je istaknuo da su upravo hodočasnici svjedoci da nije istina ono što piše u optužnici protiv generala Gotovine, odnosno da je optužnica laž.

Prije konferencije za novinare, na kojoj ih je podupro općinski načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov, za hodočasnike je služena misa u pakoštanskoj crkvi.

Danas će 12 hodočasnika propješačiti etapu do Kruševa.

Gotovina je optužen u lipnju 2001. za ratne zločine počinjene protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Uhićen je u Španjolskoj 8. prosinca 2005. Na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom 12. prosinca 2005. odbacio je sve optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙