FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS o Fondu hrvatskih branitelja

OSIJEK, 12. travnja 2006. (Hina) - Saborski zastupnik HNS-a i člansaborskog Odbora za ratne veterane Željko Kurtov-Buš izjavio je danasu Osijeku kako će ta stranka vjerojatno pokrenuti izmjene zakonskihodredbi o Fondu hrvatskih branitelja jer, kako smatra, sadašnjomdinamikom taj Fond neće zaživjeti za mandata još dvije vlade.
OSIJEK, 12. travnja 2006. (Hina) - Saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za ratne veterane Željko Kurtov-Buš izjavio je danas u Osijeku kako će ta stranka vjerojatno pokrenuti izmjene zakonskih odredbi o Fondu hrvatskih branitelja jer, kako smatra, sadašnjom dinamikom taj Fond neće zaživjeti za mandata još dvije vlade.

Na konferenciji za novinare on je ocijenio da bi Vlada treba odrediti rok unutar kojega se trebaju uplatiti svi udjeli u tome Fondu, kako bi branitelji znali čime raspolažu.

Pozvao je Vladu da utvrdi stvaran broj hrvatskih branitelja, ocijenivši da je sadašnja brojka od 489.000 branitelja prevelika.

"Čini mi se da ćemo morati krenuti u raspravu o izmjenama odredbi o Fondu, jer to je prevažno pitanje za branitelje", rekao je Kurtov-Buš.

Član HNS-ova Interesnog odbora za ratne veterane Željko Đerek usprotivio se kriterijima izračuna bodova za stjecanje udjela u Fondu. Smatra ih nelogičnim jer se, primjerice, kao jedan od kriterija bodovanja uzima razdoblje od 5. kolovoza 1990. do 1. svibnja 1991. godine, za koje se dobija 5 bodova po danu.

"Pitam se s kime smo mi to ratovali 1990. godine, kada te godine nije bilo ratnih djelovanja i žrtava, a i u Ustavu se spominje da je Domovinski rat trajao od 1991-1995. godine. Ne podržavamo kriterij da branitelji koji su od 16. siječnja 1992. do 30. travnja 1995. godine sudjelovali u vojno-redarstvenim akcijama poput Maslenice, Medačkog džepa ili obrani bosanske Posavine, dobiju jedan bod po danu, kao neki referent ili spremačica u Ministarstvu", napomenuo je Đerek.

Rekao je kako će HNS putem svog Kluba zastupnika u Saboru i Odbora za ratne veterane "ovakve stvari pokušati revidirati".

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je da je 10. ožujka društvo za upravljanje Fondom hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji "Erste invest" d.o.o. započelo slanje potvrda s izračunima o udjelima branitelja u Fondu, čija je vrijednost preko 2 milijarde i 165 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙