FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush na Dan Zemlje o važnosti alternativnih goriva

SACRAMENTO, 22. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge Bush obilježio je u subotu Dan planeta Zemlje naglašavanjemvažnosti tehnologije koja bi smanjila američku ovisnost o nafti, aistovremeno su demokrati iskoristili rast cijena nafte da kritizirajuenergetsku politiku Bijele kuće.
SACRAMENTO, 22. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George Bush obilježio je u subotu Dan planeta Zemlje naglašavanjem važnosti tehnologije koja bi smanjila američku ovisnost o nafti, a istovremeno su demokrati iskoristili rast cijena nafte da kritiziraju energetsku politiku Bijele kuće.

Cijena nafte ovaj je tjedan rekordno visoka pa na nekim mjestima u SAD-u cijena galona nafte iznosi i 3 dolara (3,78 litara za oko 18 kuna). Oporbeni demokrati nadaju se da će na izborima u studenome preuzeti nadzor nad Kongresom i zato su iskoristili priliku da progovore protiv velikih naftnih tvrtki i veza republikanaca s njima.

Kritičari se koriste javnim nezadovoljstvom visokom cijenom goriva i sprečavaju sadašnju vlast u Bijeloj kući da ukupno dobru gospodarsku situaciju prikaže kao vlastitu zaslugu.

"Znam da su mnogi među vama sada zabrinuti", rekao je senator Bill Nelson, demokrat s Floride. "Amerikanci su frustrirani, već su umorni od milijarda koje se dijele naftnim kompanijama, a cijena goriva vrtoglavo se penje".

Bush, i sam nekada teksaški naftaš, traži da Sjedinjene Države prekinu "ovisnost" o nafti, ali malo se može učiniti da cijena goriva ubrzo padne.

U subotu u Sacramentu Bush će posjetiti tvrtku California Fuel Cell Partnership i naglasiti važnost tehnologije koja ima potencijal da napravi revoluciju u pogonskim rješenjima za automobile, među ostalima i motora na vodikove gorive ćelije koji ne bi zagađivali, a bili bi djelotvorniji od benzinskih motora.

Stručnjaci većinom smatraju da motori na gorive ćelije neće biti spremni za opću upotrebu još dva ili tri desetljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙