FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush za kontroliranu imigraciju iz Meksika

ZAGREB/CANCUN, 31. ožujka 2006. (Hina) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush obećao je meksičkome kolegi Vicenteu Foxu da će se zauzeti zadonošenje zakona o kontroliranoj imigraciji, izvijestili su mediji oprvome danu trojnog sastanka na vrhu održanog u ljetovalištu Cancun.
ZAGREB/CANCUN, 31. ožujka 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush obećao je meksičkome kolegi Vicenteu Foxu da će se zauzeti za donošenje zakona o kontroliranoj imigraciji, izvijestili su mediji o prvome danu trojnog sastanka na vrhu održanog u ljetovalištu Cancun.

Imigracija je bila središnja tema dvodnevnog summita u Cancunu na kojemu je sudjelovao i kanadski premijer Stephen Harper i odakle je Bush uputio jasnu poruku američkom Kongresu o potrebi imigracijske reforme.

"Ne želimo da se ljudi ilegalno useljavaju u našu zemlju kako bi radili posao koji Amerikanci ne žele raditi", ali "želimo da ulaze regularnim putem, za što će biti potreban napor s obiju strana naših granica", rekao je Bush po završetku privatnog sastanka s Foxom, prenio je ABC News.

Američki predsjednik očekuje od svojih parlamentaraca da izradi takav prijedlog zakona koji će sadržavati nove odredbe o sigurnosti granica ali "i program radnih dozvola".

Fox već dugo pritišće Washington da legalizira status boravka za nekih šest milijuna Meksikanaca koji u Sjedinjenim Državama žive bez ikakvih papira, podsjeća BBC na španjolskom jeziku.

Bush, međutim, predlaže reformu migracijske politike koja bi omogućila privremeno legaliziranje statusa imigranata s opcijom da jednoga dana zatraže američko državljanstvo.

"Mislim da bi bio djelotvoran program privremenog rada". S druge strane "ako oni žele postati građani (SAD), neka stanu u red ali ne na samo čelo te vrste", citirao je Busha list Chicago Trbiune.

Takav parlamentarni potez potaknuo je masovne prosvjede u SAD-u i sada Senat priprema kompromisni prijedlog kojim bi se jamčila sigurnost granica i privremene dozvole boravka za dio imigranata.

Fox je pak priznao da Meksiko treba učiniti veće napore u borbi protiv ilegalne imigracije izvijestivši da je na tom planu i bilo uspjeha nedavnim uhićenjem 120 krijumčara ilegalnih imigranata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙