FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeloruski specijalci spremni za dolazak prosvjednika na Oktobarski trg

ZAGREB/MINSK , 25. ožujka 2006. (Hina) - Bjeloruska je policija usubotu ujutro zauzela položaje na prilazima Oktobarskom trgu u Minsku,neposredno prije početka prosvjeda što ih je prije nekoliko dananajavila oporba, a cilj im je izraziti nezadovoljstvo rezultatimapredsjedničkih izbora, za koje se tvrdi da su namješteni, a pobjednikim je dosadašnji predsjednik Aleksander Lukašenko, prenose u subotuagencije.
ZAGREB/MINSK , 25. ožujka 2006. (Hina) - Bjeloruska je policija u subotu ujutro zauzela položaje na prilazima Oktobarskom trgu u Minsku, neposredno prije početka prosvjeda što ih je prije nekoliko dana najavila oporba, a cilj im je izraziti nezadovoljstvo rezultatima predsjedničkih izbora, za koje se tvrdi da su namješteni, a pobjednik im je dosadašnji predsjednik Aleksander Lukašenko, prenose u subotu agencije.

Pripadnici specijalnih policijskih postrojbi odjeveni u posebne crne uniforme od ranog jutra odvraćaju mlade ljude od dolaska na trg, smatrajući ih potencijalnim prosvjednicima. Atmosfera na trgu, prenosi Reuters, za sada je mirna, a oporbeni čelnik, koji je poražen na nedavnim izborima, Aleksander Milinkevič pozvao je sve svoje istomišljenike da se "bez obzira na sve" u podne (11 sati po srednjoeuropskom vremenu) okupe na Oktobarskom trgu.

Prosvjedi u Bjelorusiji traju već pet dana i, ocjenjuju promatrači, neobični su za Bjelorusiju, strogo kontroliranu bivšu sovjetsku državu. Policija je u u posljednjih nekoliko dana privela nekoliko stotina prosvjednika. Mnogi od njih su optuženi za nelegalno okupljanje i mogu biti osuđeni na pet do petnaest dana zatvora.

Milinkevič je najavio da će se prosvjednici, ako vlasti zabrane dolazak na trg, okupiti na nekoliko različitih lokacija koje nije želio otkriti. Prosvjednici će ovim demonstracijama ujedno obilježiti i Dan neovisnosti, prenosi Reuters.

Američki predsjednik George Bush osudio je policijski napad na bjeloruske prosvjednike u petak, a Bijela kuća izvijestila je kako Washington namjerava nametnuti financijske sankcije i ograničenja putovanja za bjeloruske dužnosnike.

Bush je u povodu informacija prema kojima je ponovni Lukašenkov izbor za predsjednika bio prijevara, izjavio kako cijeni "napore svih oni koji rade u sjeni da bi se u Bjelorusiju vratila sloboda. Misli Amerikanaca su s onima koji su uhićeni, zatvoreni, pretučeni i mučeni zbog njihovih" poštenih nastojanja, rekao je američki predsjednik.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je kako SAD poziva bjeloruske vlasti da "bez odgode puste" sve one koje su zatvorili zbog prosvjeda za koje promatrači tvrde da su namješteni.

"SAD osuđuje akcije bjeloruskih snaga sigurnosti 24. ožujka i poziva sve članove međunarodne zajednice da nam se pridruže u osudi svih vrsta ovakvog ponašanja te od bjeloruskih vlasti traže da poštuju pravo svojih građana da izraze svoju volju na miran način. SAD će i dalje stajati iza bjeloruskog naroda i svih onih koji rade kako bi Bjelorusiji pomogli da zauzme svoje punopravno mjesto u zajednici demokratskih zemalja" stoji u Bushevu priopćenju.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je osudilo odluku EU-a i SAD-a o sankcioniranju te bivše sovjetske republike nakon policijske intervencije prema prosvjednicima u Minsku, te je zaprijetilo kako će poduzeti slične mjere, prenosi France presse.

Tijekom jučerašnjeg summita u Bruxellesu čelnici EU-a složili su se kako će produžiti popis s imenima bjeloruskih dužnosnika kojima će se uskratiti viza te su najavili mogućnost poduzimanja trgovinskih sankcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙