FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha u SAD-u spustio cijene nafte

LONDON, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su paleu četvrtak u odnosu na najvišu ovotjednu razinu od 70 dolara po barelunakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zalihasirove nafte u SAD-u na najvišu razinu u proteklih gotovo osamgodina.
LONDON, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su pale u četvrtak u odnosu na najvišu ovotjednu razinu od 70 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u na najvišu razinu u proteklih gotovo osam godina.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 42 centa na 68,20 dolara nakon što je prethodnog dana već zabilježio pad od 36 centi. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 22 centa na 69,64 dolara.

"Cijene naizmjence rastu i padaju, pri čemu ih solidne zalihe sirove nafte pritišću dok ih podižu geopolitičke bojazni", objasnio je Justin Smirk iz Westpaca.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je rast zaliha sirove nafte u SAD-u za 3,2 milijuna barela, što je dvostruko više no što su analitičari očekivali. Tako zalihe sirove naftne trenutno bilježe najvišu razinu u razdoblju od 1998.

Značajniji pad cijena ograničila su strahovanja od poremećaja u opskrbi iz Irana i moguće nestašice benzina tijekom ljetne sezone vožnje kao i spekulativnih kupovina.

Zalihe benzina u SAD-u istodobno su smanjene za 3,9 milijuna barela, čime su također premašena očekivanja analitičara.Glavni razlog pada zaliha bila je prilagodba rafinerija novom propisu kojim se zabranjuje primjena aditiva MTBE zbog zagađenja.

Strah od nestašice poduprt je rastom potražnje na početku sezone vožnje u uvjetima smanjene isporuke iz Nigerije te napetosti oko Irana zbog programa obogaćivanja urana.

Diplomati Ujedinjenih naroda ocijenili su da je malo vjerojatno da će Vijeće sigurnosti poduzeti značajne mjere u vezi s Iranom prije kraja travnja i izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙