FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski nuklearni program: Chirac i Mubarak za diplomatsko rješenje

KAIRO, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac i egipatski Hosni Mubarak založili su se u srijedu zadiplomatsko rješavanje iranske nuklearne krize.
KAIRO, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac i egipatski Hosni Mubarak založili su se u srijedu za diplomatsko rješavanje iranske nuklearne krize.

"Treba istražiti sve mogućnosti koje nudi diplomacija kako bi se spriječila destabilizacija koja bi mogla biti veoma štetna za Bliski istok", kazao je Chirac na konferenciji za tisak u Kairu.

"Iransko se pitanje mora riješiti diplomatskim i političkim putem, daleko od vojnih operacija koje bi imale pogubne posljedice za to područje", kazao je Mubarak.

Egipatski predsjednik ocijenio je da Iran, kao i Izrael, mora odustati od nuklearnog oružja. Izrael nije nikada priznao da posjeduje atomsku bombu, ali stručnjaci tvrde da raspolaže s dvjesto nuklearnih bojevih glava.

U razgovoru za egipatski provladin dnevni list Al-Ahram od srijede Chirac je rekao da je "neprihvatljivo" da Iran posjeduje nuklearno oružje, dodajući da su ipak još otvorena vrata za nastavak pregovora s Teheranom.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak Chirac se očitovao za nastavak pružanja pomoći palestinskom narodu "iz humanitarnih razloga", dodajući da će o tome razgovarati s Mahmudom Abasom.

"Politički je nespretno podnijeti palestinskom puku račun" za dolazak na vlast radikalnog pokreta Hamas i ukinuti mu financijsku pomoć.

SAD i Europska unija su obustavili svoju pomoć palestinskoj vladi otkako je u siječnju na parlamentarnim izborima pobijedio Hamas koji smatraju terorističkom organizacijom, ali i dalje šalju humanitarnu pomoć palestinskom narodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙