FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prag neće produljiti vizu kubanskom diplomatu

ZAGREB/PRAG , 14. travnja 2006. (Hina) - Češko ministarstvo vanjskihposlova u petak je izvijestilo da ne kani produljiti vizu kubanskomediplomatu u Pragu, reagirajući tako na kubansko protjerivanje prvogatajnika češkog veleposlanstva u Havani prije dva dana, izvijestio je upetak France presse.
ZAGREB/PRAG , 14. travnja 2006. (Hina) - Češko ministarstvo vanjskih poslova u petak je izvijestilo da ne kani produljiti vizu kubanskome diplomatu u Pragu, reagirajući tako na kubansko protjerivanje prvoga tajnika češkog veleposlanstva u Havani prije dva dana, izvijestio je u petak France presse.

"Atašeu kubanskog veleposlanstva u Pragu nećemo produljiti vizu. To je odgovor češke strane na ono što se dogodilo u Kubi prije dva dana", rekao je glasnogovornik češkog ministarstva vanjskih poslova Richard Krpac.

U srijedu je veleposlanstvo Republike Češke u Havani obaviješteno da Kuba ne kani obnoviti vizu njihovu prvome tajniku zaduženom za politička pitanja Stanislavu Kazeckyju te mu daju 72 sata da napusti zemlju.

Takva odluka istovjetna je protjerivanju diplomata iz zemlje, ocijenio je Prag koji vjeruje da su kubanske vlasti time uzvratile na opetovane kritike Češke Republike stanja ljudskih prava pod režimom Fidela Castra.

Češka je jedna od europskih zemalja koja je najviše zagovara oslobađanje kubanskih političkih zatvorenika, prenose internetske stranice BBC-a na španjolskom jeziku.

U listopadu 2005., kubanske su vlasti u posljednji trenutak zabranile održavanje proslave Državnog praznika Češke Republike u jednome hotelu u Havani.

"S predstavnicima kubanske oporbe održavao sam jednake odnose kao i mnogi drugi diplomati iz raznih zemalja", rekao je Kazecky.

Potvrdio je da se njegova zemlja "prilično otvoreno zauzimala i još uvijek se zalaže za obranu ljudskih prava na Kubi".

Kubanske vlasti nisu službeno komentirale ovaj događaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙