FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka će otvoriti arhiv o holokaustu

ZAGREB/BERLIN, 19. travnja 2006. (Hina) - Njemačka je potvrdila da ćedozvoliti javnosti pristup nacističkim dokumentima o 17 milijunažrtava koncentracijskih logora i logora za osobe na prisilnom radutijekom Drugog svjetskog rata, nakon desetljeća opiranja tom potezu natemelju zakona o privatnosti, piše The Guardian.
ZAGREB/BERLIN, 19. travnja 2006. (Hina) - Njemačka je potvrdila da će dozvoliti javnosti pristup nacističkim dokumentima o 17 milijuna žrtava koncentracijskih logora i logora za osobe na prisilnom radu tijekom Drugog svjetskog rata, nakon desetljeća opiranja tom potezu na temelju zakona o privatnosti, piše The Guardian.

Njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries izjavila je da je Berlin "promijenio svoje stajalište" i da će tražiti brzu reviziju sporazuma o upravljanju arhivom koji se nalazi u Bad Arolsenu u Njemačkoj.

Ona je dodala da Njemačka vjeruje da je "zaštita prava na privatnost do sada dosegla dovoljno visoke standarde da bi osigurala...zaštitu privatnosti onih na koje se to odnosi".

Arhiv u Bad Arolsenu, koji je smješten u bivšim SS vojarnama u središnjoj Njemačkoj, sadrži oko 30 milijuna dokumenata u kojima se navodno nalaze sva imena onih koji su bili u logorima smrti. Ti dokumenti uključuju osobne podatke o nasljednim bolestima žrtava, pseudo-medicinskim pokusima, razlozima uhićenja i čak nezakonitoj djeci.

Pristupom arhivu, koji su zaplijenile savezničke snage 1945., upravljaju Njemačka, SAD, Belgija, Britanija, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Poljska.

Prema takozvanim Bonnskim sporazumima iz 1955., navedene zemlje moraju donijeti jednoglasnu odluku za bilo kakvo ublažavanje pravila pristupa arhivu. Međutim, SAD, Francuska i Poljska posljednjih godina traže od Njemačke da se ukine veto.

Kako se očekuje, skupina će se sastati 17. svibnja u Luksemburgu kako bi razmotrila promjene sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙