FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Italiji nedoumica oko Michelangelova mjesta rođenja

FIRENCA, 21. ožujka 2006. (Hina/dpa) - U Italiji su se ovih danauzburkali duhovi zbog dvojbi o mjestu rođenja MichelangelaBuonarottija (1475-1564) - je li to mjestašce Chiusi u Casentinu iliipak, kako se dosad pretpostavljalo, Caprese blizu Firence.
FIRENCA, 21. ožujka 2006. (Hina/dpa) - U Italiji su se ovih dana uzburkali duhovi zbog dvojbi o mjestu rođenja Michelangela Buonarottija (1475-1564) - je li to mjestašce Chiusi u Casentinu ili ipak, kako se dosad pretpostavljalo, Caprese blizu Firence.

Naime, nakon punih pet godina istraživanja Andrea Manetti, stručnjak iz Regionalnog arhiva Toskane, objavio je knjigu o velikom umjetniku talijanske renesanse u kojoj tvrdi da je Michelangelo rođen u Casentinu.

Manetti svoju tezu dokumentira iscrpnim istraživanjima na terenu, u bibliotekama i arhivima. Toskanska mjestašca Chiusi i Caprese već godinama svako za sebe polaže pravo na prestižnu titulu mjesta rođenja genijalnog Michelangela Buonarottija, autora kupole crkve Sv. Petra.

Dosada se u biografijama i stručnoj literaturi o djelu slikara i kipara Michelangela kao mjesto rođenja navodio Caprese, ali je Manetti svojim najsvježijim djelom ponovo oživio "povijesni krimić" dokazujući da je u pitanju ipak Chiusi u Casentinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙