FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Dubrovačka Republika u spisima osmanskih sultana"

ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Opsežna monografija "DubrovačkaRepublika u spisima osmanskih sultana" s analitičkim inventaromsultanskih spisa serije Acta Turcarum Državnog arhiva u Dubrovniku,autorice Vesne Miović, predstavljena je danas u Hrvatskom državnomarhivu.
ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Opsežna monografija "Dubrovačka Republika u spisima osmanskih sultana" s analitičkim inventarom sultanskih spisa serije Acta Turcarum Državnog arhiva u Dubrovniku, autorice Vesne Miović, predstavljena je danas u Hrvatskom državnom arhivu.

U uvodnom tekstu autorica, stručnjakinja za orijentalistiku iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a u Dubrovniku, ističe da je u Dubrovačkom arhivu u arhivskoj seriji, pod nazivom Acta Turcarum, danas pohranjeno oko 15 tisuća osmanskih dokumenata. Među njima je oko 2200 sultanskih dokumenata, izdavanih od 1458. do 1804., koji su ključni izvor za precizno proučavanje osmansko-dubrovačkih međudržavnih odnosa, istaknula je autorica.

Sultanski dokumenti, po njezinoj ocjeni, dosad su ostali gotovo potpuno neistraženi, dijelom zbog jezične prepreke, dijelom zbog otegotnih okolnosti kao što su polovični inventari i neprimjereno pohranjivanje.

Zbog posebnog značenja sultanskih dokumenata Državni arhiv u Dubrovniku je 2002. pokrenuo njihovo temeljito sređivanje. Zbirka sultanskih spisa detaljno je inventarizirana sa sljedećim podatcima: mjesto izdanja dokumenta, datum izdanja po Hidžri koji je preračunat u datum kršćanske ere, adresat, tj. osoba ili osobe kojima je dokument upućen, opis sadržaja te uputa na autora i rad u kojemu je objavljen prijevod određenog dokumenta,

Budući da su sultanski spisi uglavnom originali, posebna napomena stoji samo uz ovjerene i neovjerene prijepise hrvatskih i talijanskih prijevoda.

To kapitalno djelo hrvatske historiografije, uz autoricu, predstavili su Nenad Moačanin, akademik Petar Strčić, ravnatelj dubrovačkog Državnog arhiva Ivo Orešković i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙