FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja stopa inflacija u ožujku 3 posto

ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje sekoriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, uožujku su u odnosu na veljaču u prosjeku bile više za 0,1 posto, doksu na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2005., porasle za 3 posto,objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su u odnosu na veljaču u prosjeku bile više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2005., porasle za 3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je znatno usporavanje godišnje stope inflacije koja je u veljači u odnosu na isti mjesec lani iznosila 3,6 posto, a u siječnju 3,9 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda prema namjeni potrošnje, u ožujku su u odnosu na veljaču najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 4,0 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 0,7 posto te cijene zdravstva, za 0,5 posto.

Cijene ostalih dobara i usluga više su za 0,3 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja te cijene obrazovanja za 0,1 posto.

Istodobno su cijene prehrane i bezalkoholnih pića niže za 0,8 posto, kao i cijene rekreacije i kulture koje su niže za 0,9 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana, prometa, komunikacija i ugostiteljskih usluga u ožujku su prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

Najveći doprinos povećanju indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2006. u odnosu na veljaču ove godine, od 0,1 posto, imale su cijene odjeće i obuće (za 0,32 posto) te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (za 0,11 posto).

Najveći su pak doprinos smanjenju imale cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za -0,26 posto) te cijene rekreacije i kulture (za -0,05 posto).

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku su više za 0,2 posto, dok su cijene usluga u prosjeku ostale nepromijenjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙