FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: pad otkupnih cijena teladi i junadi

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - U posljednja dva mjeseca na tržištuje zabilježen pad otkupnih cijena teladi simentalske pasmine pa jetako prosječna otkupna cijena simentalske teladi u tjednu od 20. do26. ožujka iznosila 22,81 kuna za kilogram, što je u odnosu na istolanjsko razdoblje pad cijene od četiri posto, podaci su Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).
ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - U posljednja dva mjeseca na tržištu je zabilježen pad otkupnih cijena teladi simentalske pasmine pa je tako prosječna otkupna cijena simentalske teladi u tjednu od 20. do 26. ožujka iznosila 22,81 kuna za kilogram, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje pad cijene od četiri posto, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).

Taj pad cijena u TISUP-u pojašnjavanju manjom potražnjom te manje kvalitetom teladi koja se nudi na tržištu.

Na tržištu je također u posljednjih mjesec i pol primjetan pad potražnje i cijena junadi, no krajem ožujka naziru se promjene takvog stanja. Na pojedinim mjestima tako se bilježi nedostatak kvalitetne junadi, a cijene su porasle do 15 kn/kg žive vage. U narednih mjesec dana u TISUP-u očekuju lagani rast potražnje ali i cijena junadi.

Što se pak tiče tržišta svinja, u TISUP-u napominju kako u posljednjih mjesec dana nema većih promjena. Ponuda je i dalje veća od potražnje, a cijene su gotovo nepromijenjene.

Kvalitetne svinje prodaju se po cijeni od 10 do 11 kn/kg žive vage, dok se cijena onih manje kvalitetnih kreće od 8 do 9,5 kn/kg žive vage.

U odnosu na prošlu godinu, kada su u ovo vrijeme cijene bile najviše od 1997. godine, cijene su 13,57 posto niže. U narednom razdoblju u TISUP-u očekuju lagano oživljavanje i ovog dijela tržišta žive stoke.

Na tržištu odojaka prosječna otkupna cijena odojaka iznosi 16,09 kn/kg, a kvalitetni "farmski" odojci traženi su po cijenama od 18 do 20 kn/kg. Velika je potražnja za odojcima do 20 kilograma, čija je cijena oko 20 kn/kg.

Prosječna maloprodajna cijena kilograma janjetine u hrvatskim mesnicama u razdoblju od 20. do 26. ožujka iznosila je 66,31 kn/kg, svinjskog karea 37,06 kn/kg i svinjskog buta bez kostiju 42,73 kn/kg. Juneći but bez kostiju u prosjeku je koštao 52,97 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙