FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP šah: Zdenko Kožul pred naslovom prvaka

KUSADASI, 15. travnja 2006. (Hina) - Velemajstor Zdenko Kožul napravioje veliki korak prema osvajanju naslova europskoga prvaka, prvoga upovijesti hrvatskoga šaha.
KUSADASI, 15. travnja 2006. (Hina) - Velemajstor Zdenko Kožul napravio je veliki korak prema osvajanju naslova europskoga prvaka, prvoga u povijesti hrvatskoga šaha.

U pretposljednjem, 10. kolu Europskog prvenstva što se od 3. do 17. travnja održava u Kusadisu u Turskoj, Kožul je nakon mirne pozicijske igre kao crni remizirao s ruskim velemajstorom Vladimirom Belovom, pa u posljednje kolo ulazi s prednošću od pola boda pred svojim najopasnijim suparnikom Ukrajincem Vasilijem Ivančukom.

Naime, Ivančuk je nakon sjajne igre u završnici pobijedio Rumunja Alina Berescua, dok su Predrag Nikolić i Kiril Georgijev brzo remizirali u međusobnom susretu.

Iako će odluka o pobjedniku pasti u posljednjem kolu, u partijama Kožul-Izoria i Belov-Ivančuk, samo čudo može spriječiti Zdenka Kožula u osvajanju naslova europskoga prvaka. Naime, njegova stvarna prednost pred Ivančukom je i veća od pola boda jer ima i bolji prvi dopunski kriterij u slučaju diobe mjesta. Njegov srednji Bucholz bit će za 6 bodova bolji, što znači da bez naslova može ostati samo ako kao bijeli izgubi od Gruzijca Izorie, a Ivančuk kao crni pobijedi Rusa Belova. A to baš i nije realno očekivati.

Velike borbe vodile su se i za plasman na svjetsko prvenstvo, na koje ide 16 najuspješnijih igrača. Mladen Palac je prokockao posljednju priliku propustivši relativno jednostavan dobitak s figurom više u završnici protiv Turčina Suata Atalika. No, zato je Robert Zelčić zadržao nadu sjajnom pobjedom protiv Nijemca Alexandera Grafa. Zelčiću u posljednjem kolu treba pobjeda s crnim figurama protiv Ukrajinca Jevgenija Mirošničenka da bi se plasirao na svjetsko prvenstvo.

Ostali hrvatski igrači uglavnom su na granici od 50 posto osvojenih bodova. U pretposljednjem kolu pobjede su izborili Blažimir Kovačević (nad Davorom Rogićem) i Hrvoje Stević, po pola boda osvojili su Krunoslav Hulak, Ante Brkić, Alojzije Janković, Ognjen Jovanić i Ante Šarić, a izgubio je mladi Ivan Šarić.

Poredak na vrhu prije posljednjeg kola:

Kožul 8 bodova, Ivančuk 7,5, Georgijev, Izoria, Nikolić, Inarkijev i Belov 7, Anastasian, Berescu, Macieja, Mirošničenko, Mamedov, Nijboer, Czarnota, Naiditsch, Fressinet, Baramidze, Kotronias, Gurevič, Sakajev i Zelčić 6,5. Od naših Palac ima 6 bodova, Hulak, Cvitan, Brkić, Jovanić, Stević i Kovačević 5, Janković 4,5, a Rogić te Ante i Ivan Šarić 4.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙