FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: pregovori ribarstvu besmisleni bez aktiviranja gospodarskog pojasa

ZAGREB, 3. ožujka (Hina) - HSP-ovi saborski zastupnici Tonči Tadić iMiroslav Rožić ocijenili su danas da pregovori o ribarstvu sBruxellesom nemaju nikakva smisla, ako se žurno ne aktiviraribolovno-ekološka zona na Jadranu.
ZAGREB, 3. ožujka (Hina) - HSP-ovi saborski zastupnici Tonči Tadić i Miroslav Rožić ocijenili su danas da pregovori o ribarstvu s Bruxellesom nemaju nikakva smisla, ako se žurno ne aktivira ribolovno-ekološka zona na Jadranu.

Tadić je, na konferenciji za novinare u Saboru, kazao kako je na to pismom upozorio i ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar-Kitarović, koja mu je, kaže, odgovorila kako Vlada smatra da je zona u primjeni, a da će naknadno odlučiti o tome kako će se pojas primjenjivati prema pojedinim zemljama EU-a.

Takav stav Tadić smatra apsurdom, budući da je zona proglašena upravo zbog zemalja EU, poput Italije, koja je u međuvremenu proglasila vlastiti ekološki pojas u Jadranu.

"Sama činjenica da je umjesto gospodarskog pojasa proglašena ribolovno-ekološka zona pokazuje svu tugu hrvatske diplomacije i pregovora", zaključio je Tadić.

HSP-ovci su upozorili i na činjenicu da Hrvatska i BiH još nisu formirale zajedničko povjerenstvo, koje je trebalo nadzirati promet poljoprivrednih proizvoda između dviju država, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Poljoprivrednicma koji žive u pograničnom području Sporazum iz travnja 2005. omogućio je da svoje proizvode slobodno prevoze preko granice.

No, pravaši upozoravaju da je to dozvoljeno i onima koji u pograničnom području ne žive, ali u njemu imaju zemljište, što se, tvrde, obilato koristi za šverc poljoprivrednih proizvoda.

"Tijekom 10 srpanjskih dana, lani je, kroz meku granicu u Dolini Neretve, u Hrvatsku uvezeno 2500 tona poljoprivrednih proizvoda, što je trećina godišnje proizvodnje u Dolini Neretve", upozorio je Tadić.

Naglasio je da je riječ o robi koja ne prolazi fito-sanitarnu ni veterinarsku kontrolu, pa, kaže, "može slobodno biti zagađena uranom, a da mi to ne znamo".

Takvu praksu ocijenio je skandaloznom, a o svemu je pisanim putem izvijestio potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

HSP-ovci su još jednom upozorili na činjenicu da Hrvatska još nema zakon o javno-privatnom partnerstvu, što je, tvrde, protivno europskim direktivama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙