FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati
ZAGREB, 8. travnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

WASHINGTON

Sjedinjene Države suspendirale su izravnu pomoć palestinskoj vladi s Hamasom na čelu, ali će povećati humanitarnu pomoć Palestincima preko agencija UN-a, objavio je u petak State Department. "S obzirom da vlada Hamasa nije prihvatila načela Bliskoistočnog kvarteta (SAD, UN, EU, Rusija) o nenasilju, priznanju Izraela i poštivanju ranijih sporazuma, Sjedinjene Države suspendiraju pomoć palestinskoj vladi i ministrima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Suspenzija će biti ukinuta čim nova palestinska vlada ispuni uvjete Kvarteta, dodao je glasnogovornik. Američka humanitarna pomoć Palestincima preko agencija UN-a i nevladinih organizacija, koja nije povezana s vladom Hamasa, biti će povećana za 57 posto i do kraja godine će doseći 245 milijuna dolara, rekao McCormack. Europska komisija je ranije u petak je potvrdila da je privremeno obustavila direktnu novčanu pomoć palestinskoj vladi, koju vodi radikalni islamistički pokret Hamas

WASHINGTON

Bijela kuća u petak nije osporila tvrdnje da je predsjednik George W. Bush ovlastio bivšeg visokog američkog dužnosnika, Lewisa "Scootera" Libbyja, da 2003. godine novinarki New York Timesa da tajne podatke o Iraku kako bi zaustavio kritike o ratu u toj zemlji. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan ustrajao je na tome da je Bush imao ovlasti skinuti tajnost s obavještajnih podataka i odbacio je optužbe da je to učinio iz političkih razloga. "Deklasificrati informacije i dati ih javnosti kada je to u njezinu interesu jedna je stvar, potpuno različita od dostavljanja povjerljivih informacija koje mogu potkopati nacionalnu sigurnost", rekao je Mc Clellan. Slučaj je vezan uz istragu o tome tko je iz Bijele kuće medijima otkrio ime agentice CIA-e Valerie Plame. Bivši predstojnik ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby, optužen za ometanje pravde i laganje tužiteljima u istrazi, u svom svjedočenju na sudu je izjavio da mu je Cheney rekao da je Bush odobrio da novinarki New York Timesa prenese tajne obavještajne informacije o Iraku. Iako Bush nije učinio ništa protuzakonito, jer ima ovlasti objaviti tajne informacije, lideri Demokratske stranke zatražili njegovu odgovornost jer je u nekoliko navrata izjavio da ne zna ništa o selektivnom puštanju tajnih informacija o iračkom ratu u javnost i čak naglasio da će bilo tko iz njegove administracije snositi posljedice ako je takvo što napravio.

GAZA

Najmanje šestero Palestinaca je ubijeno, među kojima i 6-godišnja djevojčica, a 15 ranjeno u raketnom napadu izraelskih zrakoplova na dva automobila u kampu za obuku palestinskih militanata u pojasu Gaze u petak navečer, objavili su očevici i hitna služba. Izraelska vojska je priopćila da su automobilima nalazilo nekoliko "terorista", a napad je izvršen dok su se vozila nalazila u njihovoj bazi pokraj Rafaha. Radilo se o pripadnicima Odbora narodnog otpora, krovne organizacije palestinskih militanata koja često ispaljuje rakete kuće izrade na izraelska područja. Poznato je da je u napadu ubijen jedan od zapovjednika Otpora, ali i njegova 6-godišnja kćerka. Koliko je među ostalim žrtvama civila, a koliko militanata zasad se ne zna. Hamasova vlada je ovaj izraelski napad ocijenila "brutalnim masakrom".

MOSTAR,

Središnjem obilježavanju 14. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) na svečanosti održanoj u petak u mostarskoj vojarni "Stanislav Kraljević Baja" prvi su put bili nazočni vojni dužnosnici sva tri konstitutivna naroda u BiH. Proslavi je nazočilo svih 13 generala (Hrvata, Bošnjaka i Srba) Oružanih snaga BiH, koje od 1. siječnja ove godine predstavljaju vojnu snagu BiH, nastalu iz prijašnje tri nacionalne vojne sastavnice: Hrvatskog vijeća obrane, Armije BiH i Vojske Republike Srpske. Svečanosti u Mostaru nazočan je bio i ministar obrane BiH Nikola Radovanović, te njegovi zamjenici Marina Fendeš i Enis Bećirbašić. Obraćajući se nazočnima, hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović se zauzeo za stvaranje "pravednije Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda - Bošnjacima i Srbima".

BANJA LUKA

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u petak da je prihvatio ostavku ravnatelja policije RS-a Dragomira Andana zbog obveze Republike Srpske da surađuje s Haškim sudom. "Vlada će već na prvoj sljedećoj sjednici i formalno prihvatiti Andanovu ostavku", rekao je premijer Dodik. MUP RS je na svojoj internetskoj stranici objavio priopćenje u kojem se navodi da da je ravnatelj policije RS-a Dragomir Andan u petak predsjedniku Vlade RS-a i ministru unutarnjih poslova RS "podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti ravnatelja policije RS". Prema informacijama koje posljednjih dana prenose mediji u BiH, glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte uputila je pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu i zatražila Andanovu smjenu zbog nesuradnje s Haškim sudom.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi i vođa ujedinjene lijeve oporbe Romano Prodi u petak su navečer, uoči početka izborne šutnje, uputili posljednje poruke biračima. Čelnik talijanske oporbe Romano Prodi u petak je na završnom predizbornom skupu koalicije "Unione" u Rimu pozvao na jedinstvo Talijana. "Želim govoriti svim Talijanima i Talijankama, zemlji koja je podijeljena i kojoj je nužno potrebno jedinstvo", rekao je Prodi u svom govoru. Na Trgu naroda, po procjenama okupilo se oko 15.000 ljudi. "U ponedjeljak će biti dan kada će se Berlusconi vratiti u oporbu, a Romano Prodi postati predsjednik vlade", rečeno je na skupu. Berlusconi je svoj govor na skupu u Napulju ponovno fokusirao na plašenje Talijana od povratka komunizma. "Ljevica nije liberalna, uvest će poreze svakoj obitelji, ukinut će slobodu", rekao je Berlusconi. Aktualni premijer je rekao da od predstavlja slobodarsku i poduzetničku Italiju i naglasio da oporbu vode nasljednici "Ljenina i Staljina". Talijanski parlamentarni izbori održavaju se 9. i 10. travnja.

MADRID

Čelnik zabranjene baskijske stranke Batasuna u petak je pušten iz zatvora nakon što je platio jamčevinu od 250.000 eura, čime mu je omogućeno i da sudjeluje u mirovnim razgovorima nakon objave primirja strane ETA-e. Arnaldo Otegi, čija je stranka stavljena van zakona zbog veza s ETA-om, uhićen je u srijedu zbog tog što je pozvao na štrajk u Baskiji tijekom kojeg je došlo do izbijanja nasilja čime je prekršio uvjete ranijeg oslobađanja uz jamčevinu. Otegi, napuštajući madridski zatvor Soto del Real, nije želio razgovarati s novinarima. Prije uhićenja Otegi je čekao suđenje pod optužbom da je pripadao terorističkoj organizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙