FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati
ZAGREB, 22. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

WASHINGTON

Hrvatska ima izgleda 2008. godine dobiti pozivnicu za pristup NATO-u ukoliko do tada ispuni uvjete za članstvo, izjavila je u utorak dužnosnica američkog State Departmenta Rosemary DiCarlo. DiCarlo je rekla da se Sjedinjene Države nadaju da će NATO održati summit proširenja vjerojatno u prvoj polovici 2008. godine. Na njemu bi tri članice Američko-jadranske povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija, imale prigodu dobiti pozivnice za članstvo. "Ako Hrvatska, Albanija i Makedonija ostvare potrebne reforme u tom razdoblju, tada su im vrata NATO-a otvorena", rekla je DiCarlo, zamjenica pomoćnika američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove, novinarima iz zemalja jugoistočne Europe. DiCarlo je istaknula kako se članstvo triju zemalja Američko-jadranske povelje u NATO-u neće rješavati u paketu nego prema individualnim postignućima svake države. "Vrlo usko surađujemo sa zemljama Jadranske povelje, Albanijom, Hrvatskom i Makedonijom, pomažući im da provedu političke, ekonomske i obrambene reforme potrebne za konačno članstvo u NATO-u", rekla je DiCarlo.

PARIZ

Francuski premijer Dominique de Villepin ponovio je u utorak da se odbija "predati" i povući predloženi Ugovor o prvom zapošljavanju (CPE), koji je izazvao višednevne prosvjede u Francuskoj. U svom govoru zastupnicima većinske stranke UMP, Dominique de Villepin je izjavio da ne prihvaća ni "povlačenje" ni "suspenziju" Ugovora o prvom zapošljavanju, kao i da odbija mijenjanje te nove vrste radnog ugovora. CPE, koji bi trebao potaknuti zapošljavanje mladih, omogućuje da ih se u prve dvije godine otpusti bez obrazloženja, što je proteklih dana izazvalo lavinu prosvjeda studenata i sindikata diljem Francuske. U slučaju da prijedlog ostane na snazi sindikati su zaprijetili javnim štrajkom.

MOSKVA

Osuđeni ruski tajkun Mihail Hodorkovski u utorak je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu uložio priziv na svoju presudu za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza, prenijeli su ruski mediji izjavu njegove odvjetnice. "Upravo sam uputila priziv Europskom sudu", prenijela je agencija Interfax izjavu Karine Moskalenko iz odvjetničkog tima Hodorkovskog. Hodorkovski, utemeljitelj ruske naftne tvrtke YUKOS i nekada jedan od najbogatijih ljudi Rusije, služi u zatvoreničkom kampu u Sibiru osmogodišnju kaznu zatvora za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza. Hodorkovski je rekao da nije imao pošteno suđenje i da su mu slučaj namjestili njegovi neprijatelji u Kremlju koji su ocijenili da je postao previše moćan. Kremlj opovrgava da je taj slučaj politički. Platon Lebedev, poslovni partner Hodorkovskog koji zajedno s njim osuđen, također je u utorak uložio priziv istom sudu, izvijestila je agencija Interfax.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush odao je u utorak u Washingtonu priznanje liberijskoj predsjednici Ellen Johnson Sirleaf za predanost poboljšanju života njezina naroda, a ona je izjavila kako njezina zemlja može postati primjer mira i razvoja za Afriku. Bush je čestitao Elleni Johnson Sirleaf, prvoj ženi demokratski izabranoj za predsjednicu neke afričke države, nazvavši je "pionirkom" i rekao da to označava "hrabrost, viziju i želju da unaprijedi život svoga naroda". Bush je nakon susreta u Bijeloj kući rekao novinarima da se razgovaralo o načinu na koji Sjedinjene Države mogu pomoći izgradnju demokracije i postizanje sigurnosti u Liberiji nakon godina građanskih sukoba. Sirleaf je rekla da Liberija ima mogućnost postati "uspješan afrički primjer", navodeći kako će njezina vlada sa susjednim zemljama raditi na postizanju mira, stabilnosti i razvoja u regiji.

Liberija je unatoč bogatstvu u dijamantima i drvetu jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Svjetska banka ju je prema prihodima po glavi stanovnika smjestila na 206. mjesto od 208 zemalja i teritorija svijeta.

LONDON

Britanski premijer brani svoju intervencionističku vanjsku politiku i tvrdi da bi bila teška greška ne učiniti ništa glede iranskog nuklearnog programa. "Intervencionistički pristup ne diktira nito jedan smjer djelovanja no, diktira akciju. Ne možete mirno sjediti dok Iran krši međunarodne obveze i govoriti da nećemo ništa učiniti", rekao je Blair agenciji Reuters. Odgovarajući na strahovanja da bi to Britaniju moglo dovesti u sukob s Teheranom, Blair je rekao da postoje razne vrste intervencija te da je u iranskom slučaju diplomacija put kojim se za sada ide. "U ovom trenutku je u tijeku diplomatski proces pred Vijećem sigurnosti UN-a i mi moramo pokušati da on uspije. No bilo bi vrlo pogrešno kada bismo samo slegnuli ramenima", rekao je Blair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙