FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati
ZAGREB, 6. travnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

BRUXELLES

Europska unija je u srijedu produžila za tri mjeseca zabranu uvoza peradi i proizvoda od peradi iz onih krajeva Hrvatske koji su bili pogođeni ptičjom gripom, te iz Rumunjske i Turske, priopćila je u srijedu navečer Europska komisija. Ta mjera zabrane trebala je isteći 30. travnja, a sada je produžena do 31. srpnja ove godine. "Zabrana uvoza je produžena zbog novih slučajeva visoko patogene ptičje gripe otkrivenih u tim trima zemljama", kaže se u priopćenju Komisije. Posljednji slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj zabilježen krajem veljače na Čiovu.

ZAGREB/DEN HAAG

Svjedok optužbe Luka Brkić u srijedu je u nastavku suđenja Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY) govorio o pokolju koje su JNA, srpski rezervisti i dobrovoljci izvršili nad hrvatskim civilima u selu Škabrnja u Ravnim Kotarima u studenom 1991. Brkić je opisao kako su JNA i srpske snage, nakon silovitog granatiranja, 18. studenoga 1991. ušle tenkovima u selo izvlačeći mještane iz podruma u koje su se sklonili. "Bio sam u podrumu zajedno s ostalima. Izvedeni smo, žene i djeca su odvojeni i poslani prema kraju sela, a muškarci su vođeni ispred tenkove prema seoskoj crkvi", ispričao je svjedok. Kazao je kako su njega koristili kao živi štit na tenku, te da je vidio kako ubijaju trojicu muškaraca izvedenih s njim iz podruma. Prema optužnici, u Škabrnji je 18. studenoga ubijeno 38 civila, a idućih dana još 31, uključujući i veći broj žena.

WASHINGTON/NEW YORK

Obale sredozemnih zemalja će za 20 godina biti pretjerano izgrađene, a povećane potrebe će dovesti do nedostatka pitke vode za 63 milijuna stanovnika i problema sa zbrinjavanjem otpada, objavili su u srijedu u izvješću Ujedinjeni narodi. Izvješće, koje je naručila 21 zemlja koja izlazi na Sredozemno more, ocrtava sumornu budućnost regije ukoliko se nastave sadašnji trendovi u izgradnji i odnosu prema okolišu. Navodi se kako će do 2025. godine u sredozemnim zemljama živjeti 524 milijuna ljudi, dok ih je 2000. bilo 427 milijuna. Broj stanovnika u obalnim gradovima porast će sa 70 milijuna u 2000. na 90 milijuna u 2025., a iste godine 312 milijuna turista posjetit će sredozemna obalna područja u odnosu na 175 milijuna 2000. U izvješću se predviđa da će do 2025. novim lukama, cestama, aerodromima, električnim centralama (čiji će broj s 200 porasti na 260), desetinama rafinerija i postrojenjima za desalinizaciju vode biti pokriveno čak 50 posto sredozemne obale. Izvješćem su obuhvaćeni Španjolska, Francuska, Italija, Monako, Malta, Cipar, Slovenija, Hrvatska, BiH, SCG, Albanija, Grčka, Turska, Sirija, Libanon, palestinski teritoriji, Izrael, Egipat, Libija, Tunis, Alžir i Maroko.

BEOGRAD

Drugi krug pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore (SCG) s Europskom unijom, održan u srijedu u Beogradu, bio je uspješan, ali njihov nastavak u svibnju zavisi od ostvarenja pune suradnje s Haškim sudom, izjavio je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Europskoj komisiji Reinhardt Priebe. Priebe, koji je predvodio pregovarački tim iz Bruxellesa, kazao je da je drugi krug pregovora bio moguć zahvaljujući procjeni Europske komisije da je ostvaren napredak u suradnji SCG s Haškim sudom, ali je naglasio da će krajem travnja ta suradnja ponovo biti na procjeni. "Želim naglasiti da nema nikakve promjene po pitanju uvjeta koje je Europska komisija postavila, a to je puna suradnja sa Haškim sudom. Nadam se da će i sljedeća procjena te suradnje biti pozitivna", kazao je Priebe. "Najvažnije što treba učiniti zavisi isključivo od SCG, a to je izručenje haških bjegunaca", izjavio je nakon razgovora ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, dodajući da od toga ovisi da li će početkom svibnja pregovori biti nastavljeni.

BEOGRAD

Predsjednik nacionalnog povjerenstva SCG za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić u srijedu je rekao da je "realistično" očekivati da će optuženik za ratne zločine Ratko Mladić do kraja travnja biti izveden pred lice pravde. "Realistično je očekivati da će taj problem biti riješen", rekao je za radio B92 Rasim Ljajić, koji je ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima suda, a rezultate ćemo vidjeti do kraja ovog mjeseca", rekao je Ljajić. Policija je u međuvremenu u srijedu u Beogradu pretražila stanove Mladićevog sina i nekih rođaka u Beogradu i zaplijenila osobna računala i dokumente, objavili su iz Srpske radikalne stranke. Zastupnici radikalne stranke u srijedu su napustili sjednicu parlamenta u znak prosvjeda protiv policijske akcije koja očito za cilj ima nalaženje infromacija o mjestu gdje se nalazi Mladić. Izručenje Mladića uvjet je nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) SCG s EU.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji nastoji otkloniti zabrinutost međunarodne zajednice izazvanu novom palestinskom vladom pod vodstvom militantne islamske skupine Hamas, u srijedu je preuzeo sigurnosni nadzor nad graničnim prijelazima u pojasu Gaze. "Upravljanje graničnim prijelazima i granicama bit će stavljeno pod izravnu jurisdikciju predsjednika. To je neovisna uprava u smislu financiranja i sigurnosti", kaže se u izjavi Abasovog ureda. Hamas, koji je pobijedio Fatah na siječanjskim izborima na platformi borbe protiv korupcije i Izraela, taj je potez ocijenio kršenjem dogovora o podjeli vlasti. Dužnosnici bliski Abasu rekli su da je predsjednik bio pod pritiskom iz Europske unije koja je zaprijetila povlačenjem svojih promatrača s prijelaza Rafah između Gaze i Egipta zbog političkog uspona Hamasa.

STRASBOURG

Europska unija je u srijedu, tijekom posjeta bjeloruskog oporbenog čelnika Aleksandra Milinkeviča Europskom parlamentu, najavila da će nastaviti vršiti pritisak na Bjelorusiju da se otvori demokraciji i oslobodi zatvorene prosvjednike. Milinkevič je za svog prvog posjeta Europskom parlamentu zatražio potporu Europske unije kroz sankcije protiv vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka. EU bi u ponedjeljak, nakon što bjeloruske izbore 19. ožuka ocijenio nepoštenim i osudio uhićenje stotina oporbenih prosvjednika, trebao donijeti odluku o zabrani ulaska u države Unije za predsjednika Lukašenka i još 30 drugih bjeloruskih dužnosnika. Aleksandar Milinkevič, koji je po službenim rezultatima na izborima osvojio samo šest posto glasova, zatražio je da EU-a da zabrani ulaz na svoj teritorij stotinama bjeloruskih dužnosnika, ali je i ponovio da se protivi uvođenju gospodarskih sankcija. "Naše je gledište da gospodarske sankcije više pogađaju obične ljude nego režim i da nisu učinkovite", rekao je Milinkevič na konferenciji za tisak u Strasbourgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙