FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati
ZAGREB, 27. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

KIJEV

Proruska oporbena Stranka regija pod vodstvom bivšeg premijera i poraženog predsjedničkog kandidata iz 1994. godine Viktora Janukoviča, osvojila je 33 posto glasova na parlamentarnim izborima u Ukrajini, prema rezultatima izlaznih anketa Centra Razumkov. Viktor Juščenko, najveći gubitnik "Narančaste revolucije" u Ukrajini, veliki je dobitnik parlamentarnih izbora s osvojenih oko 33 posto glasova, objavili su Centar Razumkov i Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu rezultate svojih izlaznih anketa s mogućnošću pogreške od 1,5 do 3 posto. Aktualnom predsjedniku države Viktoru Juščenku, čija stranka Naša Ukrajina osvaja samo 13,5 posto glasova, možda je i veći udarac zadala nekadašnja bliska suradnica i bivša premijerka Julija Timošenko i njezin politički blok s osvojenih 22.7 posto glasova. Izborni prag od tri posto još bi mogla preći Socijalistička stranka (oko 5,5 posto), komunisti (oko 3,5 posto) i lenjinistička stranka Natalije Vitrenko (oko 3 posto).

KIJEV

Bivši ukrajinski premijer Viktor Janukovič izjavio je u nedjelju da je njegova proruska Stranka regija, nakon što su izlazne ankete pokazale da uvjerljivo vodi na parlamentarnim izborima, spremna formirati vladu, te je pozvao druge stranke da mu se pridruže u koaliciji, no dosadašnja premijerka Julia Timošenko najavljuje koaliciju protiv Janukoviča koja je, kako je izjavila, već spremna.

"Stranka regija izvojevala je odlučnu pobjedu", kazao je Janukovič novinarima u izbornom stožeru svoje stranke nakon što su rezultati dvije izlazne ankete pokazali da Stranka regija na nedjeljnim izborima osvaja između 27,5 do 33,3 posto glasova. "Spremni smo preuzeti odgovornost za formiranje vlade i pozivamo sve kojima je Ukrajina u srcu da nam se pridruže. Spremni smo surađivati sa svim političkim strankama koje će biti zastupljene u parlamentu", rekao je Janukovič. Julia Timošenko, koja je nakon "Narančaste revolucije" i rušenja Janukovičeva režima imenovana premijerkom, sa svojim političkim blokom po izlaznim anketama osvaja oko 22,7 posto glasova. Timošenko je novinarima najavila da je "praktično spremna" koalicija tri liberalne stranke - njezinog bloka, stranke Naša Ukrajina ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka i Socijalističke stranke.

BERLIN

Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel ponovno je u nedjelju pobijedila na izborima u saveznim pokrajinama Baden-Wuertenbergu i Saskoj-Anhaltu, dok je njezin koalicijski partner na državnoj razini SPD zadržao vlast u Falačkom Porajnju (Rheinland-Pfalz), pokazuju rezultati izbora objavljeni u nedjelju navečer. Uspjeh dviju velikih njemačkih stranaka u Berlinu je protumačen kao jasan pozitivan signal dosadašnjem radu velike koalicije kancelarke Angele Merkel. Prema posljednjim rezultatima prebrojavanja u 21 sat, u saveznim pokrajinama Baden - Wuertenbergu i Falačkom Porajnju na vlasti će ostati dosadašnji demokršćanski odnosno socijaldemokratski premijeri Guenther Oettinghaus i Kurt Beck. Neizvjesno je samo hoće li CDU u Baden-Wuertenbergu i socijaldemokrati (SPD) u Falačkom Porajnju osvojiti apsolutnu većinu te tako sljedećih pet godna ostati na vlasti i bez dosadašnjih koalicijskih partnera. U saveznoj pokrajini Saska-Anhalt CDU ostaje najjača stranka, ali će zbog neuspjeha dosadašnjeg koalicijskog partnera, liberalnog FDP-a, ovom saveznom pokrajinom sljedećih pet godina najvjerojatnije vladati demokršćansko-socijaldemokratska koalicija na čelu s dosadašnjim premijerom Wolfgangom Boehmerom.

WASHINGTON

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svojoj je disertaciji iz ekonomije 1997. godine plagirao znatan dio radova dvojice američkih sveučilišnih profesora, piše u nedjelju dnevnik Washington Times. Ako je vjerovati listu bliskom američkim konzervativnim krugovima, Putin je u svojoj disertaciji o planiranju prirodnih resursa koristio izvatke, gotovo od riječi do riječi, iz radova dvojice američkih profesora sa sveučilištu u Pittsburgu, objavljenih 1978. godine. Crteže i tabele sadržane u radovima profesora Williama Kinga i Davida Clelanda Putin je također preuzeo Putin, piše Washington Times. Clifford G. Gaddy, stručnjak iz Instituta Brookings, kazao je listu da se bez sumnje radi o plagijatu, ističući da je u uvodu drugog dijela Putinove disertacije 16 stranica gotovo identično tekstu američkih profesora.

GAZA

Mandatar za sastav palestinske vlade Ismail Hanija pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da poradi na miru na Bliskom istoku zaustavljajući izraelsku okupaciju i omogućujući Palestincima da povrate svoja prava. "Ne želimo da krv nastavi teći u ovom području", kazao je Hanija na susretu s arapskim novinarima u Gazi. "Dajte nam mir. Narod smo koji to najviše želi, ali želimo pravedan mir temeljen na prekidu okupacije i povratu prava narodu", rekao je on. Hanija je naglasio da želi "stabilnost" i "okončanje ove krizne situacije koja traje već desetljećima". Odbacio je, međutim, palestinsku odgovornost za nasilje nad Izraelom, rekavši da okupacija "tjera ljude na otpor".

BAGDAD

Dvadeset militanata šijitske radikalne struje Moqtade al-Sadra ubijeno je u nedjelju navečer u američkoj operaciji na sjeveru Bagdada, kazao je irački sigurnosni izvor. Taj izvor koji citira časnike civilne zaštite s lica mjesta, kazao je da je dvadeset tijela pronađeno u četvrti Our, blizu Sadr Cityja, velike šijitske četvrti u Bagdadu. "Čini se da su američki vojnici htjeli izvršiti raciju u džamiji. Dočekala ih je pucnjava na ulazu. Tada su Amerikanci krenuli napad", kazao je isti izvor. Američka vojska nije potvrdila operaciju ni navedene podatke.

MINSK

Europska unija i Sjedinjene Države nalaze se na rubu antibjeloruske histerije, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova u Minsku nakon što su Washinton i Beč dan ranije oštro kritizirali nasilje nad prosvjednicima i uhićenje oporbenog čelnika Aleksandra Kozulina. "Objektivnim promatračima je sasvim jasno da je situacija u Bjelorusiji potpuno mirna. Pozivamo Sjedinjene Države i Europsku uniju da prestanu s pokušajima destabilizacije zemlje izvana", navodi se u priopćenju bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova. Sjedinjene Države i Austrija, u ime EU, oštro su osudile nasilje nad prosvjednicima u subotu u Minsku, kao i uhićenje jednog od oporbenih prvaka Aleksandra Kozulina. Bjelorusko ministarstvo tvrde da je policija ponašala "mirno i strpljivo" sve dok Kozulin nije poveo prosvjednike s mjesta na kojem je skup bio dopušten i počeo pozivati na nasilno svrgavanje vlasti. Bjeloruske su vlasti tek u nedjelju navečer potvrdile Kozulinovo uhićenje i objavile da se nalazi u istražnom zatvoru u Žodinu, 50 kilometara od Minska. EU je zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙