FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 7. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30sati
ZAGREB, 7. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush dopustio je da se otkriju dijelovi tajnog izvješća o iračkom programu oružja kako bi zaustavio kritičare rata u Iraku, pokazali su sudski dokumenti koje su podnijeli tužitelji, a objavljeni su u četvrtak. Tu je tvrdnju iznio bivši predstojnik ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby koji je optužen za ometanje pravde i laganje tužiteljima u istrazi o tome tko je iz Bijele kuće medijima otkrio ime agentice CIA-e Valerie Plame. Libby je poroti rekao kako mu je Cheney kazao da medijima prenese informaciju o Iraku iz 2002. u kojoj se govori o tome kako Irak nastoji nabaviti nuklearni materijal. Libby je svjedočio da je prenošenje informacija novinarki New York Timesa odobrio sam predsjednik Bush preko Cheneya. Dokumenti ni na koji način ne pokazuju kako su Bush ili Cheney odobrili otkrivanje identiteta agentice Plame medijima što je kažnjivo po američkom zakonu. Bush, kao i Cheney, ima ovlasti objaviti tajne informacije.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak optimizam da će Iračani konačno moći preuzeti kontrolu nad svojom zemljom unatoč sadašnjem nasilju. Bush je kazao kako shvaća da su Amerikanci u ovom trenutku zabrinuti hoće li Iračani moći sami vladati svojom zemljom. "Uvjeren sam da mogu, ako mi ne izgubimo odlučnost", rekao je Bush nevladinoj organizaciji Vijeće za svjetske poslove u Charlotteu u Sjevernoj Carolini. Suočen s padom potpore američke javnosti načinu kako vodi rat u Iraku i sve većom nepopularnošću iračkog rata, Bush u posljednje vrijeme nizom govora nastoji vratiti povjerenje Amerikanaca u predsjednika. Bush je kazao kako će o broju američkih vojnika u Iraku odlučivati temeljem preporuka američkih generala na terenu i napomenuo da bi se suglasio i s povećanjem ako bude potrebno.

PODGORICA

Vlada Crne Gore uputila je u četvrtak navečer crnogorskim građanima Deklaraciju o neovisnosti, u kojoj se navodi kako je "neovisna država preduvjet da građani odlučuju o sebi i svojoj budućnosti, da je jamstvo gospodarskog prosperiteta zasnovanog na poštivanju i zaštiti prava vlasništva i slobode poduzetništva, kao i ostvarivanja načela vladavine prava i bržeg uključivanja Crne Gore u europske i euroatlantske integracije". Deklaracija je, kako je obrazloženo, upućena polazeći od jednoglasno usvojene Odluke o raspisivanju referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore i ustavnih ovlasti i odgovornosti koje ima u državotvornom procesu.

BRUXELLES

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na vrhu je popisa 31 bjeloruskog dužnosnika kojima će Europska unija zabraniti ulazak na teritorij zemalja članica, rekao je jedan europski diplomat u četvrtak. Ministri vanjskih poslova članica EU-a trebali bi u ponedjeljak odobriti zabranu izdavanja viza osobama za koje EU smatra da su upletene u namještanje bjeloruskih predsjedničkih izbora 19. ožujka ili u represivne mjere spram aktivista oporbe. Lukašenko, koji je osvojio novi predsjednički mandat na izborima koje EU i SAD ocjenjuju nepoštenim, prvi je na listi po prijedlogu odluke o zabrani ulaska u EU, izvješćuje agencija Reuters. Jedan dužnosnik EU-a je najavio da će prijedlog mjere biti usvojen bez izmjena.

DJIBUTI

Brod koji je prevozio oko 250 osoba na godišnje hodočašće Djamaad potonuo je u četvrtak pred lukom Djibouti, a u nesreći je poginulo najmanje 69 osoba, priopćile su lokalne vlasti. Drveni brod natovaren građevinskim materijalom i s tri puta više putnika od dopuštenog potonuo je na samo 100 metara od luke Djibutija, državice na Crvenom moru s oko 300.000 stanovnika, izjavili su svjedoci. Brod je plovio prema gradu Tadjouri, 35 kilometara sjeveroistočno. Vjeruje se da je još najmanje 20 putnika nestalo, rekli su dužnosnici, a 36 osoba je u bolnici od kojih sedmoro u teškom stanju. Dolaskom noći potraga je prekinuta. Brod je bio predviđen za prijevoz 80 putnika.

JERUZALEM

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak razgovarao je u četvrtak navečer s mandatarom izraelske vlade Ehudom Olmertom i pozvao ga u posjet Egiptu odmah po formiranju vladine koalicije, izvijestili su izraelski mediji. Mubarak je čestitao Olmertu na mandatu za sastavljanje vladajuće koalicije koji mu je povjerio izraelski predsjednik Moshe Katsav. Obojica su se složili susresti nakon što Olmert ispuni tu zadaću. Mubarak je razgovarao i s predsjednikom laburističke stranke Amirom Peretzom čestitavši mu na sklapanju buduće koalicije koju će predvoditi Peretzova laburistička stranka i Olmertova stranka Kadima. Egipatski je predsjednik rekao da će takva vlada osnažiti perspektivu postizanja mira na Bliskom istoku. Kadima je na prošlotjednim izborima postala najveća stranka s 29 zastupnika u Knessetu koji broji 120 zastupnika, a laburistička stranka je s 19 zastupnika postala druga po veličini politička snaga u parlamentu.

JERUZALEM

Izraelska vojska pokrenula je u noći s četvrtka na petak trostruki zračni napad na pojas Gaze, izvijestio je vojni glasnogovornik. "Naši su helikopteri izveli tri napada. Cilj dvaju helikoptera bila su dva ureda Beit Lahyi (sjever pojasa Gaze) gdje su se okupili aktivisti Brigada mučenika al-Aqse kako bi isplanirali raketni napad na Izrael, dok je treći napad bio usmjeren na uzletište helikoptera u Gazi", rekao je glasnogovornik. Brigade al-Aqse su naoružana skupina proizašla iz pokreta Fatah palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa. Isti je izvor rekao da su palestinski aktivisti prije toga ispalili 6 raketa Qassam na jug izraelskoga teritorija.

SEUL

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se da će održati razgovore na ministarskoj razini potkraj ovog mjeseca u Pyongyangu, priopćio je seulski dužnosnik u petak. Prošloga su mjeseca dvije Koreje odgodile razgovore uglavnom zbog ljutnje Sjeverne Koreje na zajedničke američke i južnokorejske vojne vježbe. Tema pregovora koji će se, kako je planirano, održati od 21. do 24. travnja još nije dogovorena, rekao je dužnosnik seulskoga ministarstva za ujedinjenje. Glavni pregovarači u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu trebali bi se okupiti sljedećeg tjedna u Tokiju. Ti bi pregovori mogli pružiti priliku da se Pyongyang nagovori da se vrati prekinutim pregovorima. Zadnji krug razgovora o nuklearnom programu održan je između dviju Koreja, Kine, Japana, Rusije i SAD-a u studenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙