FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati.
ZAGREB, 24. ožujka 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES

Čelnici Europske unije podržali su poziv Europske komisije da se stvori jedinstvena europska energetska politika, izjavio je u četvrtak kasno navečer predsjednik Komisije

Jose Manuel Barroso. "Vrlo sam zadovoljan što Europsko vijeće podržava naš poziv za jedinstvenom energetskom politikom", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita EU-a, koji je posvećen gospodarskim pitanjima. Kao jedan od glavnih ciljeva tog summita zacrtano je definiranje koordinirane energetske politike, kako bi EU kao cjelina mogla pregovarati s dobavljačima energenata.

BRUXELLES

Usporedno sa sastankom šefova država ili vlada 25 zemalja članica EU-a u četvrtak navečer u Bruxellesu, odvojeno su se sastali i ministri vanjskih poslova 25-orice kako bi raspravljali o budućnosti Europske unije. Ranije je bilo predviđeno da ministri raspravljaju o proširenju, ali je u posljednji trenutak odlučeno o promjeni teme. Prema diplomatskim izvorima, ministri su razgovarali o načinima kako izići iz krize nastale odbacivanjem europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. Pitanje europskog ustava izravno je povezano i s daljnjim proširenjem EU-a, jer je Sporazum iz Nice, na kojem funkcionira današnja EU, predviđen za najviše 27 članica, koliko će ih biti nakon ulaska

Bugarske i Rumunjske.

MINSK

Bjeloruska policija u petak je prekinula petodnevni oporbeni prosvjed protiv ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, pri čemu je uhitila 200-ak prosvjednika. Reutersov snimatelj rekao je da je policija opkolila prosvjednike na središnjem trgu u Minsku, nakon čega ih je s mjesta prosvjeda odvezla kamionima. Demonstranti su prethodno odbili poziv policije da napuste trg. Protupredsjednički prosvjed u bivšoj sovjetskoj republici počeo je u nedjelju, nakon što je Lukašenko objavio da je izbornik pobjednik. Europski promatrači ocijenili su pak da nedjeljni izbori nisu bili "ni slobodni ni pošteni". Većina država smatra da je omjer glasova "prenapuhan" da bi izbori bili demokratski.

PARIZ

Policija je u četvrtak u Parizu uhitila 150 osoba nakon što su skupine mladih napali policiju i prosvjednike na kraju studentskog prosvjednog marša protiv novog zakona o zapošljavanju mladih, izvijestila je televizijska postaja TF1. Skupina u kojoj je bilo više od stotinu mladih bacala je predmete na policiju, razbijala i palila automobile te napala studente koji su došli prosvjedovati protiv novog zakona o zapošljavanju mladih. TF1 je izvijestio da je u Parizu uhićena 151 osoba i da je nepoznat broj prosvjednika ozlijeđen u sukobima kao i da su mnogima mladi napadači ukrali mobilne telefone. Oko 3000 policajaca raspoređen je kako bi spriječili moguće nasilje na kraju prosvjeda u prijestolnici no prosvjednici su se požalili da snage sigurnosti nisu na vrijeme intervenirale. Policija je priopćila da je zbog nasilja koje prati studentske prosvjede u cijeloj Francuskoj uhićeno oko 420 osoba, a organizatori su naveli da je u prosvjedima u Francuskoj sudjelovalo 450.000 osoba od čega samo u Parizu 50.000. Policija procjenjuje da je u cijeloj zemlji bilo 220.000 prosvjednika a 23.000 u Parizu.

COPENHAGEN

Danski vojnik poginuo je u četvrtak u južnom Iraku kada je pokraj njegovog patrolnog vozila u blizini Basre eksplodirala bomba, doznaje se u danskom vojnom zapovjedništvu. "Mogu potvrditi da je jedan danski vojnik poginuo u eksplziji bombe u Iraku", rekao je Reutersu glasnogovornik danske vojske, dodavši da je u incidentu ozlijeđen jedan vojnik. Danska u iraku ima kontigent od oko 530 vojnika koji je pod britanskim zapovjedništvom. Tri danska vojnika poginula su u akcijama u Iraku od početka 2003. godine, kada su tu zemlju zauzele američko-britanske koalicijske snage.

WASHINGTON/NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produljilo je u četvrtak mandat UN-ove misije u Afganistanu (UNAMA) na još godinu dana. Četverogodišnji mandat UNAMA-e istječe 24. ožujka i Vijeće sigurnosti ga je jednoglasno produljilo za još 12 mjeseci kako bi pomoglo afganistanskom čelništvu u sljedećoj fazi obnove zemlje. Vijeće je u rezoluciji pozdravilo dosad postignuti politički napredak uključujući uspostavu afganistanske skupštine. Pozvalo je afganistansku vladu i njezine partnere da u cijelosti ostvare svoj sporazum iz Londona postignut krajem siječnja kojim se u sljedećih pet godina želi uspostaviti sigurnost, stabilizirati demokratske institucije, potaknuti gospodarstvo i suzbiti ilegalnu proizvodnju i trgovinu drogom.

BRUXELLES

Europska unija je u četvrtak pozdravila objavu primirja od strane baskijske separatističke skupine ETA a španjolski premijer zahvalio je Uniji što je pomogla okončanju sukoba. "To je vrlo pozitivan znak", rekao je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel novinarima. Schuessel je rekao da će čelnici EU-a sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o objavi razgovarati na summitu u Bruxellesu u četvrtak i petak. Schuessel je rekao da je prerano komentirati hoće li stranka Batasuna, koja se smatra političkim krilom ETA-e, biti skinuta s EU-ove liste terorističkih organizacija.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u četvrtak zakon koji uklanja prepreke američko-ukrajinskoj trgovini zaostale iz doba hladnog rata i naglasio kako će to ojačati prijateljske odnose Sjedinjenih Država i Ukrajine. Zakon će trajno uspostaviti normalne trgovinske odnose s Ukrajinom mičući je izvan hladnoratovskih odredbi koje su njezin trgovački status vezale uz pravo Židova na iseljavanje. Novi zakon daje ukrajinskim proizvodima jednak pristup američkom tržištu kakav ima većina zemalja i pomaže Ukrajini u naporima da postane član Svjetske trgovačke organizacije (WTO).

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice telefonirala je u četvrtak afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i zatražila "povoljno rješenje" u slučaju Afganistanca kojemu se sudi jer je prešao s islama na kršćanstvo. Sjedinjene Države smatraju važnim poštivanje slobode vjeroispovijesti u Afganistanu, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Četrdesetjednogodišnji Abdul Rahman bi prema šerijatskom pravu koje je dio afganistanskog zakona mogao biti osuđen na smrt zato što je prije 16 godina prešao s islama na kršćanstvo. Ne želeći se miješati u unutarnje stvari Afganistana Rice nije konkretno zatražila niti prekid postupka niti da optuženi bude oslobođen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙