FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Amicus" Tapušković: Tužiteljstvo rigorozno prema Miloševićevoj bolesti

ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Beogradski odvjetnik BranislavTapušković, koji je tijekom dokaznog postupka optužbe 2002.-2004. imaoulogu "prijatelja suda" (amici curiae) na haškom suđenju SlobodanuMiloševiću, izjavio je subotu kako je Tužiteljstvo ICTY-a imalorigorozan stav prema Miloševićevu zdravstvenom stanju te da nije udovoljnoj meri vodilo računa o njegovom zdravlju.
ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Beogradski odvjetnik Branislav Tapušković, koji je tijekom dokaznog postupka optužbe 2002.-2004. imao ulogu "prijatelja suda" (amici curiae) na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, izjavio je subotu kako je Tužiteljstvo ICTY-a imalo rigorozan stav prema Miloševićevu zdravstvenom stanju te da nije u dovoljnoj meri vodilo računa o njegovom zdravlju.

"Tužiteljstvo je imalo rigorozan stav kada se razmatralo njegovo zdravstveno stanje. O tome se nije vodilo računa i to sasvim sigurno mogu reći, jer sam bio svjedok toga. Nije se vjerovalo da je njegovo stanje tako dramatično", izjavio je Tapušković za beogradski B92.

Milošević se od početka suđenja žalio na visoki tlak i druge kardiovaskularne probleme te na iscrpljenost uzrokovanu naporima vođenja obrane, pripremama svjedoka i dokaza, i općenito bavljenjem predmetom čiji je spis zauzimao stotine tisuća stranica - transkripata, dokumenata, audio i video zapisa i drugih dokaza. Tijekom četiri godine trajanja, suđenje je zbog njegove bolesti ili iscrpljenosti prekidano 20-ak puta, posljednji put na šest tjedana na kraju prošle i početku ove godine.

Raspravno vijeće periodično je održavalo rasprave o njegovu zdravstvenom stanju, na kojima je predmetni tužitelj Geoffrey Nice redovito tvrdio da Milošević manipulira sa svojim zdravstvenim stanjem, sa svojim visokim tlakom i da odbija propisanu terapiju, kako bi utjecao na odvijanje postupka.

Tapušković je kazao kako je Tužiteljstvo često iznosilo sumnju da je Milošević ozbiljno zdravstveno ugrožen, unatoč brojnim liječničkim izvještajima koji su bili "upozoravajući".

Prema tim izveštajima Miloševićevo zdravstveno stanje je od početka procesa bilo alarmantno i "moglo se pretpostaviti da će do ovoga doći", ocijenio je Tapušković.

Bivši "prijatelj suda" koji je u sudnici najčešće nastupao kao "prijatelj optuženog", također je ocijenio kako bi Milošević vjerojatno lakše podnio suđenje da je imao svoje branitelje.

"Neke bi se stvari lakše iskristalizirale, a mnogi svjedoci bili bi potpunije ispitani da je imao odvjetnike", zaključio je Tapušković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙