FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najvažniji datumi iz života Slobodana Miloševića

ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević, kojem se zbog genocida u BiH te zločina protivčovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu sudilo u Den Haagu, preminuo je usubotu u pritvoru Haškog suda u 65-oj godini života.
ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, kojem se zbog genocida u BiH te zločina protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu sudilo u Den Haagu, preminuo je u subotu u pritvoru Haškog suda u 65-oj godini života.

Donosimo kratku biografiju i najvažnije datume iz života bivšeg jugoslavenskog predsjednika:

1941. - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević rođen je 20. kolovoza 1941. u Požarevcu gdje je završio osmogodišnju školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964. godine.

1986. - U svibnju postaje predsjednik predsjedništva CK Saveza komunista Srbije.

1987. - Na prvim većim srpskim prosvjedima na Kosovu, Milošević se proslavio porukom uglavnom albanskoj policiji na Kosovu, ali i ostalima u Jugoslaviji, da "Srbe niko ne sme da bije".

1990. - U srpnju Milošević je izabran za predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) na utemeljiteljskom Kongresu.

1990. - U prosincu na prvim višestranačkim izborima u Srbiji, kao kandidat SPS-a, uvjerljivo je pobijedio i postao prvim predsjednikom Republike Srbije izabranim glasovima građana. Dvije godine kasnije ponovno je izabran na tu dužnost.

1997. - Odlukom saveznoga parlamenta postaje predsjednik SR Jugoslavije 25. srpnja.

1999. - Haško tužiteljstvo objavljuje 27. svibnja optužnicu protiv Miloševića i još četvorice najviših jugoslavenskih i srbijanskih dužnosnika za zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu.

2000. - Milošević 6. listopada priznaje izborni poraz na predsjedničkim izborima od kandidata koalicije DOS Vojislava Koštunice nakon što su mase upale u zgradu Skupštine i počele ju paliti.

2000. - U studenome Milošević je ponovno izabran kao jedini kandidat za predsjednika Socijalističke partije.

2001. - U svom domu uhićen je 31. ožujka pod optužbom da je zlouporabio službenu dužnost.

2001. - Predan je predstavnicima Haškog suda 28. lipnja, a u pritvor u Nizozemskoj stigao je u ranim jutarnjim satima 29. lipnja.

2001. - Haško tužiteljstvo 9. listopada objavljuje da je optužen i za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

2001. - Haško tužiteljstvo 23. studenoga objavljuje treću i najtežu optužnicu protiv Miloševića koja ga tereti za genocid u BiH.

2002. - Početak suđenja za sve tri optužnice zakazan za 12. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙