FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik poziva Srbiju na punu suradnju s ICTY-em

BEČ , 9. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Austrijska ministrica vanjskihposlova Ursula Plassnik u četvrtak je ponovno pozvala Srbiju na punusuradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu (ICTY) kako bise izbjegla suspenzija pregovora između te zemlje i EU-a.
BEČ , 9. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u četvrtak je ponovno pozvala Srbiju na punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu (ICTY) kako bi se izbjegla suspenzija pregovora između te zemlje i EU-a.

"Samo po sebi je razumljivo da je došlo vrijeme za punu suradnju s ICTY-em", rekla je ona na konferenciji za novinare.

"Nije riječ o nekakvom neprihvatljivom zahtjevu za Srbiju, već o svojevrsnom neophodnom procesu izmirenja. Nadamo se da će ga se Srbija držati", kazala je.

Europska budućnost Beograda uvjetovana je uhićenjem Ratka Mladića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba kojega je ICTY 1995. optužio za masakr u Srebrenici.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn nedavno je Beogradu dao rok "do kraja ožujka" kako bi u potpunosti počeo surađivati s ICTY-em, jer bi u suprotnom pregovori o sporazumu o stabilizaciji pridruživanju EU-u mogli biti "narušeni".

Austrija je snažno podupirala početak pregovora o pridruženju s Hrvatskom u listopadu i postizanju statusa zemlje kandidata za Makedoniju u prosincu. "Ne možemo pustiti balkanske zemlje da na neki način ispadnu iz igre", smatra Plassnik.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop istaknula je kako je "u interesu sigurnosti cijele Europe" da pojača sigurnost sa spomenutim zemljama, odakle godišnje, osim 120.000 ilegalnih useljenika stiže i 80 posto heroina koji završi na europskom crnom tržištu.

Početkom siječnja Ursula Plassnik izjavila je kako ni u kojem slučaju "nije poželjno za bilo koga da između Italije, Slovenije i Grčke ponovno postoji područje nesigurnosti i nemira".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙