FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Mladić je u Srbiji a Karadžić "u regiji"

SARAJEVO,7. veljače 2006.(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnogakaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ponovno je uutorak u Sarajevu ustvrdila da se haški bjegunac Ratko Mladić nalazi uSrbiji dok je za drugog najtraženijeg s popisa optuženih za ratnezločine Radovana Karadžića kazala da zna samo to da je "u regiji".
SARAJEVO,7. veljače 2006.(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ponovno je u utorak u Sarajevu ustvrdila da se haški bjegunac Ratko Mladić nalazi u Srbiji dok je za drugog najtraženijeg s popisa optuženih za ratne zločine Radovana Karadžića kazala da zna samo to da je "u regiji".

"Mogu potvrditi da je Mladić još uvijek u Srbiji. Za Karadžića ne znam precizno gdje je iako je sigurno da je on u regiji", kazala je Del Ponte novinarima nakon susreta s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schwartz-Schillingom s kojim se sastala prvi put nakon što je on 31. siječnja stupio na tu dužnost.

Glavna haška tužiteljica je istaknula da Karadžićev slučaj pokazuje da je nužna bolja razmjena obavještajnih informacija između ICTY-a te međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH kao i tijela vlasti te zemlje kako bi se precizno utvrdilo je li bivši vođa bosanskih Srba sada negdje na području BiH ili pak u Srbiji i Crnoj Gori.

Za izostanak uhićenja šest preostalih haških bjegunaca Del Ponte je ponovno označila najodgovornijima Beograd i vlasti Republike Srpske.

"Ne mogu više prihvatiti samo riječi... Kao što sam rekla i u Beogradu, trebam konkretne rezultate a takvu sam poruku ovdje prenijela i predstavnicima vlasti Republike Srpske", kazala je Del Ponte.

Visoki predstavnik Schwartz-Scilling izjavio je da će njegov ured pružiti svu potrebnu potporu radu ICTY-a te je potvrdio da neće oklijevati uporabiti sve svoje ovlasti da bi osigurao postojanje pune suradnje i od domaćih vlasti.

Carla del Ponte je o privođenju preostalih optuženika za ratne zločine razgovarala i sa zapovjednicima vojnih snaga Europske unije (EUFOR) i stožera NATO-a u BiH a sastala se i sa sucima i tužiteljima iz odjela za ratne zločine pri Sudu i Tužiteljstvu BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙