FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedok optužbe protiv Martića o razoružanju TO u Hrvatskoj

DEN HAAG/ZAGREB,7. veljače(Hina) - Umirovljeni pukovnik JNA RadoslavMaksić u utorak je kao svjedok optužbe na suđenju bivšem čelnikupobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY)govorio o razoružanju Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, u čemu jesudjelovao kao izvršitelj.
DEN HAAG/ZAGREB,7. veljače(Hina) - Umirovljeni pukovnik JNA Radoslav Maksić u utorak je kao svjedok optužbe na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY) govorio o razoružanju Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, u čemu je sudjelovao kao izvršitelj.

Maksić, treći svjedok optužbe na suđenju Martiću u glavnom iskazu je opisao kako je 1991. iz Beograda upućen u Knin da organizira stožer i jedinice Teritorijalne obrane, te kako je u tome imao materijalnu i drugu pomoć ministarstva obrane Srbije, dok je MUP-u tzv. SAO Krajine, na čijem je čelu bio optuženi Martić, pomoć primao od MUP-a Srbije i Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije.

Odgovarajući danas na pitanja Martićeva branitelja Predraga Milovančevića, svjedok je potvrdio da je u siječnju 1991. bio jedan od izvršitelja odluke saveznog ministarstva obrane (SSNO) o oduzimanju oružja Teritorijalnoj obrani Hrvatske i Slovenije.

Na pitanje da li se oružje oduzimalo jer se radilo o neregularnim postrojbama, odgovorio je kako su "jedinice TO u Hrvatskoj bile regularne dok je bila cjelovita SFRJ jer su formirane po zakonu".

"No te jedinice nisu imale pravo napada na JNA. To kvalificiram kao oružanu pobunu unutar jedinstvenih oružanih snaga", dodao je.

Maksić je govorio i o neuspješnoj intervenciji JNA u Sloveniji, u kojoj nije osobno sudjelovao, navodeći kako oduzimanje oružja slovenskoj TO nije uspjelo, te da su Slovenci tijekom sukoba ubili 19 pripadnika JNA, nakon što su se predali i položili oružje.

Tužitelj Marks Moore u srijedu će izvesti novog svjedoka.

Martić (60), 1991-95. ministar unutarnjih poslova i obrane u vlastima pobunjenih Srba, a u posljednjoj godini postojanja paradržave u Kninu i njezin "predsjednik", optužen je u 19 točaka za ratne zločine protiv hrvatskih civila na okupiranim teritorijima, za zločine u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙