FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Pregovori triju zemalja EU-a i Irana bez sporazuma

ZAGREB, 3. ožujka 2006. (Hina) - Sastanak na najvišoj razini izmeđupredstavnika triju zemalja EU-a - Njemačke, Francuske i VelikeBritanije s predstavnicima Irana o iranskom nuklearnom programu, samotri dana prije sastanka Vijeća guvernera Međunarodne agencije zaatomsku energiju (IAEA) završen je u petak bez sporazuma, izvješćuju upetak agencije.
ZAGREB, 3. ožujka 2006. (Hina) - Sastanak na najvišoj razini između predstavnika triju zemalja EU-a - Njemačke, Francuske i Velike Britanije s predstavnicima Irana o iranskom nuklearnom programu, samo tri dana prije sastanka Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završen je u petak bez sporazuma, izvješćuju u petak agencije.

Uprava IAEA sastat će se, kako je predviđeno u ponedjeljak 6. ožujka, te će raspravljati o problemu iranskog nuklearnog programa.

"Na žalost, danas nismo uspjeli postići sporazum, iako su pregovori bili konstruktivni", rekao je novinarima njemački ministar Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka s iranskim predstavnicima u Beču, izvijestio je Reuters. Njegov francuski kolega Philippe Douste-Blazy također je izrazio žaljenje zbog izostanka postizanja sporazuma.

Sastanak u Beču najavljen je kao posljednja šansa za Irance tri dana prije sastanka Vijeća guvernera IAEA, koji bi UN-u mogli predložiti poduzimanje odgovarajućih mjera u obliku sankcija protiv Teherana, ocjenjuje France presse.

Međunarodna zajednica više je puta do sada izrazila bojazan da Iranci obogaćeni uran neće koristiti u mirotvorne svrhe, već za izgradnju atomske bombe. Iranci takve insinuacije opovrgavaju.

Sastanak predstavnika EU-a i iranskih predstavnika počeo je jutros u rezidenciji njemačkog veleposlanika u Beču. Mjere sigurnosti bile su iznimno jake, izvijestio je dpa.

Unatoč ishodu sastanka, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako smatra da je postizanje sporazuma s Iranom još moguće i prije predstojećeg sastanka IAEA u ponedjeljak, prenosi agencija Interfax. "Po mojem mišljenju uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma", rekao je Lavrov za Interfax odgovarajući na novinarsko pitanje je li ono moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙