FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski pregovarač: Iran ima pravo na obogaćivanje urana

ZAGREB/MOSKVA, 1. ožujka 2006. (Hina) - Iran i Rusija nisu napregovorima u Moskvi u srijedu postigli dogovor kojim bi se približilirješavanju iranskog nuklearnog pitanja, kazali su ruski i iranskipregovarači, prenose novinske agencije.
ZAGREB/MOSKVA, 1. ožujka 2006. (Hina) - Iran i Rusija nisu na pregovorima u Moskvi u srijedu postigli dogovor kojim bi se približili rješavanju iranskog nuklearnog pitanja, kazali su ruski i iranski pregovarači, prenose novinske agencije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Kisljak, rekao je da "ima još dosta neriješenih pitanja", prenijela je agencija Interfax.

Iranski pregovarač Ali Larijani kazao je po završetku razgovora s ruskim dužnosnicima da njegova zemlja ima pravo na obogaćivanje urana, što je glavna točka prijepora u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

"Proces obogaćivanja je suvereno pravo svake države. Ono ne treba biti uskraćeno državama s miroljubivim programom", kazao je Larijani novinarima nakon četverosatnih pregovora s ruskim izaslanstvom.

Kako navodi Itar-Tass pozivajući se na neimenovani izvor, pregovori o mogućnosti obogaćivanja urana za iranske nuklearke na ruskom teritoriju nisu postigli "veći pomak".

"Moratorij na obogaćivanje u Iranu nije jednostavno pitanje i sve strane moraju voditi pravedan dijalog", dodao je iranski pregovarač, prenosi agencija AFP.

Moskva drži da je moratorij nužan, dok ga Teheran odbacuje.

Iranski je dužnosnik spomenuo nastavak pregovora, ali nije rekao kada će to biti.

"Dogovorili smo se da će Rusija nastaviti konzultacije s partnerima, a onda ćemo se opet vidjeti", rekao je Larijani.

Što se tiče nuklearne suradnje s Rusijom, "postigli smo načelni dogovor, ali ga treba precizirati na gospodarskom i na pravnom polju, za što treba vremena", dodao je iranski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙