FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: svjedočila bivša britanska parlamentarka

DEN HAAG, 1. ožujka 2006. (Hina) - Bivša članica britanskog parlamentai parlamentarne skupštine NATO-a Alice Mahon u srijedu je kao svjedokobrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću rekla da su SADinicirale oružanu pobunu na Kosovu i intervenciju NATO-a 1998/99.,šireći svoj utjecaj u regiji.
DEN HAAG, 1. ožujka 2006. (Hina) - Bivša članica britanskog parlamenta i parlamentarne skupštine NATO-a Alice Mahon u srijedu je kao svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću rekla da su SAD inicirale oružanu pobunu na Kosovu i intervenciju NATO-a 1998/99., šireći svoj utjecaj u regiji.

"James Rubin, zamjenik državne tajnice Madeleine Albright, objavio je 3. kolovoza 1998. planove SAD za bombardiranje SR Jugoslavije. A kako Amerika ima aposolutnu moć nad NATO-om, trebao je samo povod", kazala je Mahon, koja se protivila intervenciji NATO-a i često posjećivala regiju na čelu Odbora za mir na Balkanu, osnovanog 1993. u Velikoj Britaniji.

Mahon je kazala da su kao povod za napad na SRJ poslužili inscenirani pokolj u kosovskom selu Račak 15. siječnja 1999. i mirovni sporazum iz Rambouilleta koji je, kako je rekla "napisan na takav način da se dobije opravdanje za bombardiranje".

Američku obavještajnu službu CIA-u optužila je za naoružavanje i obuku OVK, kao i za infiltriranje u Verifikacijsku komisiju OESS-a, koja je istražila pokolj 40 albanskih civila u Račku.

Washington je 1999. instrumentaliziranjem NATO-a i nelegalnim bombardiranjem ostvario svoj cilj te "sada ima svoju bazu na Kosovu gdje će i ostati", kazala je svjedokinja, ustvrdivši kako je time otvoren put i za američko-britansku invaziju na Irak.

Tijekom ispitivanja Miloševića svjedočila je kako u Makedoniji nije vidjela humanitarnu katastrofu albanskih izbjeglica s Kosova.

Većina izbjeglica pobjegla je po nalogu OVK i od straha pred bombardiranjem NATO-a, kazala je Mahon podsjećajući kako je dvije trećine građana napustilo iračku Falluju uoči američkog napada.

U svom je iskazu kazala i kako se Milošević tijekom "građanskog rata" samo zalagao za očuvanje Jugoslavije te kako je JNA legitimno branila integritet zemlje.

Njezin Odbor za mir na Balkanu protivio se međunarodnoj intervenciji u ratove u Hrvatskoj i BiH 1991-95. i zalagao se za ukidanje sankcija Srbiji, humanitarnu pomoć i obnovu, ispričala je svjedokinja.

Tužitelj Geoffrey Nice ukazao je na činjenicu da je Mahon djelovala kao srpska lobistica te da zbog pristranosti njezino svjedočenje nije vjerodostojno.

Na traženje sudski postavljenog branitelja Stevena Kaya, koji postaje sve aktivniji kako se proces bliži kraju, suđenje Miloševiću odgođeno je do 14. ožujka, jer svjedok predviđen za idući tjedan, bivši crnogorski čelnik Momir Bulatović ne može tada doći u Haag a obrane nije osigurala drugog svjedoka.

Miloševiću se sudi prema optužbama za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙