FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedok Bisset tvrdi da je Milošević najzaslužniji za Dayton

DEN HAAG/ZAGREB,24. veljače(Hina) - Bivši američki veleposlanik uBeogradu James Bisset u petak je kao svjedok obrane na suđenjuSlobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) ustvrdio kako seoptuženi tijekom rata zauzimao za prihvaćenje mirovnih sporazuma i daje ključno pridonio potpisivanju Daytonskog sporazuma 1995.
DEN HAAG/ZAGREB,24. veljače(Hina) - Bivši američki veleposlanik u Beogradu James Bisset u petak je kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) ustvrdio kako se optuženi tijekom rata zauzimao za prihvaćenje mirovnih sporazuma i da je ključno pridonio potpisivanju Daytonskog sporazuma 1995.

"Vi ste poduzimali napore da se prihvate mirovni planovi koje su drugi rušili. Da niste bili u Daytonu mirovni sporazum ne bi bio potpisan", rekao je Bisset odgovarajući na Miloševićeva pitanja.

Za primjer je naveo Cutilleirov plan s početka 1992., koji je po njemu trebao spriječiti rat u BiH da ga nije odbacio bošnjački čelnik Alija Izetbegović, navodno na sugestiju veleposlanika SAD-a Warrena Zimmermana.

Tvrdnju iz optužnice da je Milošević ratovima pokušao stvoriti 'veliku Srbiju', Bisset je nazvao "čistom fantazijom", kazavši kako se optuženi ustvari zalagao za očuvanje savezne države.

Tužitelj Geoffrey Nice osporavao je vjerodostojnost svjedoka Bisseta, citirajući više njegovih izjava u kojima je Haški sud nazvao "staljinističkim" a glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte uspoređivao s Hitlerovim tužiteljem.

Također je citirao njegovu izjavu iz 1996., danu povodom demonstracija u Beogradu, kako bi "Milošević prodao sve i svakoga kako bi ostao na vlasti".

Također je potvrdio kako je pisao o "nemilosrdnim metodama" koje su srpska policija MUP i vojska 1999. primjenjivale protiv albanskih pobunjenika.

Suđenje Miloševiću, kojem je danas ICTY odbio zahtjev za privremeno puštanje iz pritvora radi liječenja u Moskvi, nastavlja se idućeg ponedjeljka izvođenjem novog svjedoka obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙