FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska vodi na popisu privlačnih lokacija za pranje novca - studija

DEN HAAG, 17. veljače 2006. (Hina/dpa) - Nizozemska je posebnoprivlačna za strance koji pokušavaju "oprati" novac stečen kriminalnimaktivnostima, pokazala je studija koju je naručilo nizozemskoministarstvo financija.
DEN HAAG, 17. veljače 2006. (Hina/dpa) - Nizozemska je posebno privlačna za strance koji pokušavaju "oprati" novac stečen kriminalnim aktivnostima, pokazala je studija koju je naručilo nizozemsko ministarstvo financija.

Studiju su izradili Visoka ekonomska škola iz Utrechta (Utrecht School of Economics) i Australsko državno sveučilište, utvrdivši da se u Nizozemskoj godišnje "opere" 18,5 milijardi eura, pri čemu samo 3,8 milijardi eura potječe iz lokalnih kriminalnih izvora.

Autori studije konstatirali su da su glavne metode kojima se kriminalci služe kako bi "oprali" novac ulaganje u nekretnine, navođenje umjetno visokih ili umjetno niskih cijena u prekograničnim transakcijama i posebna financijska vozila.

Toj praksi posebno pogoduju privlačno fiskalno okruženje, intenzivni međunarodni trgovinski odnosi i razvijen financijski sustav, zaključuju autori studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙