FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: SDP-ovci optužili Vladu da prikriva proračunske stavke

ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Nastavak jučer započete pojedinačnerasprave o četiri revizijska izvješća danas su u Hrvatskom saboruobilježile optužbe SDP-ovaca da Vlada u stavkama proračuna za 2004.nije navela 6,6 milijardi kuna, te da u poslovnim knjigama nijeevidentirala devizne račune u inozemstvu.
ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Nastavak jučer započete pojedinačne rasprave o četiri revizijska izvješća danas su u Hrvatskom saboru obilježile optužbe SDP-ovaca da Vlada u stavkama proračuna za 2004. nije navela 6,6 milijardi kuna, te da u poslovnim knjigama nije evidentirala devizne račune u inozemstvu.

Najžešće kritike uputio je SDP-ovac Nenad Stazić koji je Vladu prozvao da namjerno nije evidentirala inozemne račune kako bi, tajno, tim novcem kupovala lokalne vijećnike.

"To znači da je riječ o skrivenom novcu jer kada se kupuju vijećnici to se mora platiti s tajnih računa", poručio je Stazić, a, budući da se oglušio na zahtjev predsjedavajućeg Vladimira Šeksa da ne skreće s teme, zaradio je opomenu s oduzimanjem riječi.

SDP-ovci su prozvali Šeksa da "zamagljuje javnost" jer je dopustio da se objedinjeno raspravlja o četiri različita izvješća - o poduzetim aktivnostima na otklanjanju nepravilnosti po revizijskim nalazima za 2003., o radu Državnog ureda za reviziju za 2005., o aktivnostima na pripremi jedinstvenog popisa državne imovine, te o obavljenim revizijama u 2004.

Josip Leko (SDP) ocijenio je da se na taj način derogira uloga parlamenta da nadzire stanje državnih financija, a Vladu je optužio i za prikrivanje 6,6 milijardi kuna proračunskog novca za 2004., odnosno da je 3,4 milijarde kuna trošila protivno Zakonu o javnoj nabavi, te mimo odluke Sabora preraspodijelila još 3,2 milijarde.

"Tim se preraspodjelama samo uštimava proračun kako bi na kraju godine sve izgledalo čisto, bez obzira što nije sve u skladu s propisima", poručila je Marija Lugarić (SDP). Vladu je pozvala da napravi neku vrstu akcijskog plana temeljem kojega bi se utvrdilo kako i u kojem roku će se otkloniti utvrđene nepravilnosti.

HNS-ovac Antun Kapraljević, pak, smatra da bez obzira na dobro sastavljena revizijska izvješća ništa nije učinjeno na otklanjanju nepravilnosti i kažnjavanju odgovornih.

"Sve mi to izgleda kao 'uzalud vam trud svirači' jer se iz godine u godinu nepravilnosti ponavljaju, a ništa se ne čini, nitko nikada nije kažnjen", rekao je.

Optužbe je odbacio ministar financija Ivan Šuker, istaknuvši da su 3,2 od ukupno 3,4 milijarde kuna za koje oporba tvrdi da su utrošene protivno propisima o javnoj nabavi potrošene za nabavku lijekova na isti način kako se to činilo u zadnjih deset godina.

"Svih proteklih deset godina to nije bio kriminal, a u 2004. je bio. Nemojte iznositi paušalne ocjene", poručio je oporbenim zastupnicima.

Državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman odbacio je oporbene optužbe da Vlada prikriva devizne račune u inozemstvu, rekavši da su ustrojene evidencije svih deviznih računa u 2004., te da nema nikakvih skrivenih stanja i iznosa po tim računima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙