FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska zabranila uvoz peradi iz Slovenije nakon obavijesti EK-a

ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrededanas je od Europske komisije (EK) službeno obaviješteno o pojaviptičje gripe (virusu H5) u Sloveniji, a jutros je zabranilo uvoz živeperadi i proizvoda od peradi za ljudsku prehranu i industrijskuuporabu osim toplinski obrađenih proizvoda iz Slovenije, doznaje se uhrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.
ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede danas je od Europske komisije (EK) službeno obaviješteno o pojavi ptičje gripe (virusu H5) u Sloveniji, a jutros je zabranilo uvoz žive peradi i proizvoda od peradi za ljudsku prehranu i industrijsku uporabu osim toplinski obrađenih proizvoda iz Slovenije, doznaje se u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Zabrana se odnosi i na druge države u kojima se pojavila ptičja gripa: Italiju, Bugarsku i Grčku, izjavio je za Hinu glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Hrvatska sada iz 23 zemlje zabranjuje uvoz peradi i proizvoda, iako ih iz većine njih nije ni uvozila, dodao je.

Istaknuo je da se također pojačavaju zaštitne mjere na graničnim prijelazima i trajektnim lukama, odnosno nadzor robe i putnika kako bi se spriječio uvoz namirnica životinjskog podrijetla i mogući unos ptičje gripe u Hrvatsku. U trajektnim lukama, brodskim vezama s Italijom pojačan je pregled putnika i prtljage, rekao je Pavić.

Naglasio je da se mjere opreza odnose i na Grčku i Bugarsku, ali iz njih Hrvatska ne uvozi perad.

Osim o pojavi ptičje gripe (virusu H5) u Sloveniji, odnosno da je u jednog uginulog labuda u blizini Maribora laboratorijski potvrđen virus H5, EK je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da je žarište bolesti u krugu od tri kilometra blokirano te da je u krugu od 10 kilometara uspostavljen pojačan nadzor.

Budući da područje od 10 kilometara prelazi u Austriju, pojačan nadzor provodit će se i u tom dijelu Austrije, rekao je glasnogovornik Pavić.

Ministarstvo poljoprivrede za sada nema podataka koje sve mjere u suzbijanju širenja ptičje gripe u krugu od tri kilometra poduzima susjedna Slovenija.

EK je svim zemljama preporučio da u krugu od tri kilometra od žarišta bolesti usmrti svu perad, što je učinila i Hrvatska kad je u listopadu prošle godine otkrivena ptičja gripa na labudovima kod našičkog ribnjaka "Grudnjaka".

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Pavić napomenuo je kako je "u slovenskom slučaju slično kao što je bilo i u nas, gdje se najprije pojavio H5, što jasno govori da je riječ o virusu ptičje gripe". No, dodao je, "bez obzira na to što nije potvrđen H5N1, treba postupiti kao da je riječ o najsmrtonosnijem soju".

Slovenska veterinarska uprava (VURS) potvrdila je jučer da se u Sloveniji pojavila ptičja gripa na divljim pticama. Direktorica VURS-a Vida Čadonič-Špelič izjavila je za Slovenski radio kako je analiza brisa jednog od dvaju uginulih labudova, koji su u četvrtak pronađeni u Koblerovu zaljevu na rijeci Dravi blizu Maribora, pokazala nazočnost virusa ptičje gripe H5. Slovenija je uzorke tkiva obaju labudova poslala na dodatne testove u britanski laboratorij Weybridge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙