FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: Italija, Grčka i Slovenija pojačale mjere opreza

ZAGREB, 12. veljače 2006.(Hina) - Talijanske, grčke i slovenske vlastipojačale su mjere opreza, u skladu s naputkom EU-a, nakon što su pticeselice na nekoliko područja njihovih zemalja donijele opasni virusptičje gripa soja H5N1, izvijestili su u nedjelju mediji.
ZAGREB, 12. veljače 2006.(Hina) - Talijanske, grčke i slovenske vlasti pojačale su mjere opreza, u skladu s naputkom EU-a, nakon što su ptice selice na nekoliko područja njihovih zemalja donijele opasni virus ptičje gripa soja H5N1, izvijestili su u nedjelju mediji.

Virus H5N1, u najvirulentnijem obliku, u subotu je pronađen kod labudova u trima regijama južne Italije, Kalabriji, na Siciliji i u Apuliji, a u nedjelju je u Abruzzu otkriven slučaj koji je još na analizi. U Grčkoj je isti virus otkriven u području Soluna, a sumnja se da bi suspektan slučaj otkriven na otoku Skyrosu mogao biti potvrđen.

O virusu H5 (kojemu pripada H5N1) otkrivenom u nedjelju kod jednog labuda u blizini Maribora, slovenske su vlasti obavijestile Europsku komisiju poduzevši odmah sve potrebne mjere opreza.

Kako je za Slovenski radio izjavila direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič, analiza kloakalnog brisa jednog od dvaju uginulih labudova koji su u četvrtak ujutro pronađeni u Koblerovu zaljevu na rijeci Dravi blizu Maribora pokazala je sinoć prisutnost virusa ptičje gripe HP, pa će uzorci tkiva obaju labudova biti poslani na dodatne testove u britanski laboratorij Weybridge.

VURS je odmah odredio pojas od tri kilometra oko mjesta na kojemu su nađeni uginuli labudovi i u tom pojasu vrijedi stroga zabrana prodaje žive peradi te mesa i prerađevina. Usto VURS je odredio i 10-kilometarski zaštitni pojas oko istog mjesta. Proizvođačima peradi u cijeloj Sloveniji preporučeno je držanje životinja u zatvorenim prostorima, kako ne bi došle u eventualni kontakt s oboljelim divljim pticama. Slovenski veterinari također preporučuju izletnicima u blizini mjesta gdje su otkriveni zaraženi labudovi da ne uznemiravaju ptice niti s njima dolaze u bliži kontakt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙