FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kritike veterinarskoj upravi zbog sporih reakcija

LJUBLJANA,13. veljače 2006.(Hina) - Slovenski mediji u ponedjeljakoštro kritiziraju ponašanje državne veterinarske uprave (VURS) koja jeo otkriću ptičje gripe obavijestila Bruxelles, a ne i domaću javnost,pa su prve informacije o tome u nedjelju popodne došle preko Reutersakoji je prenio obavijest Europske komisije.
LJUBLJANA,13. veljače 2006.(Hina) - Slovenski mediji u ponedjeljak oštro kritiziraju ponašanje državne veterinarske uprave (VURS) koja je o otkriću ptičje gripe obavijestila Bruxelles, a ne i domaću javnost, pa su prve informacije o tome u nedjelju popodne došle preko Reutersa koji je prenio obavijest Europske komisije.

O otkriću virusa H5 na labudu pronađenom u blizini Maribora VURS je bio obaviješten u subotu navečer, ali se veterinarskoj upravi nije činilo vrijednim dati informaciju u javnost, kaže u komentaru ljubljansko "Delo".

I predsjednik države Janez Drnovšek u nedjelju je novinarima izjavio da mu je čudno što je vijest o ptičjoj gripi u Sloveniju morala doći "obilaznicom" preko Bruxellesa. Kašnjenje u informiranju kritiziraju u Mariboru, gdje je pronađen zaraženi labud i gdje se već primjenjuju mjere zaštite.

"Premda službeni izvori govore drukčije, kronologija događaja baca sjenu sumnje na cijelo događanje u vezi s ptičjom gripom od prošle jeseni", navodi u ponedjeljak mariborski dnevni list "Večer". List se osvrće na događaje s kraja listopada kada je na Dravi u istom gradu nađen uginuli labud za kojega je kasnije utvrđeno da nije bio zaražen virusom ptičje gripe.

List navodi da je labud u Koblerovom zaljevu blizu Maribora pronađen dok je još bio živ u četvrtak ujutro, te je bio prebačen u 50 kilometara udaljeno mjesto Muta, gdje se nalazi državni azil za ranjene životinje i ptice. Tamo je labud i uginuo.

Muta je blizu austrijske granice. Zato postoji vjerojatnost da će i oko tog mjesta biti proglašen pojas 10-kilometarski pojas gdje se izvode zaštitne mjere, a manji dio tog pojasa sezao bi i preko granice, u Austriju.

Premda je slovensko ministarstvo zdravlja o tome obavijestilo austrijske kolege, slovenski mediji prenose ocjene iz austrijske Koruške o "informativnom kaosu" u Sloveniji u vezi s pojavom ptičje gripe.

Slovenska veterinarska uprava priopćila je inače da se zaštitne mjere predviđene u slučaju pojave ptičje gripe već provode, a danas će izaći i s novim informacijama. U međuvremenu, javnost se obavještava da ptičja gripa ne znači poseban zdravstveni rizik za ljude, da je njena pojava u Sloveniji zabilježena samo na divljoj ptici, a ne na peradi, te da uživanje termički obrađenog mesa peradi ne predstavlja nikakav rizik za konzumente.

Najveći slovenski uzgajivač peradi Perutnina iz Ptuja priopćila je da kontinuirano provodi zaštitu i nadzor na svojim farmama još od prvih slučajeva pojave ptičje gripe u Europi i da te mjere neće mijenjati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙