FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 40 posto blagih infarkta prođe neregistrirano

LONDON, 13. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Blagi infarkt u četiri oddevet osoba prođe neregistrirano jer pacijenti ne prepoznaju ilizanemare simptome, objavili su u utorak nizozemski znanstvenici.
LONDON, 13. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Blagi infarkt u četiri od devet osoba prođe neregistrirano jer pacijenti ne prepoznaju ili zanemare simptome, objavili su u utorak nizozemski znanstvenici.

Žene, osobito pretile, dijabetičarke i starije, vjerojatnije će imati nedijagnosticirani infarkt što povećava rizik od budućih srčanih problema.

"Otkrili smo učestalost od devet infarkta na tisuću ljudi u populaciji iznad 55 godina. Četiri od devet klinički nisu registrirali ni bolesnici ni liječnici", kaže dr. Eric Boersma iz medicinskoga centra Erasmus u Rotterdamu.

Iako se ti rezultati objavljeni u časopisu European Heart Journal temelje na studiji provedenoj na četiri tisuće muškaraca i žena u Nizozemskoj, Boersma misli da se vjerojatno odnose na sve razvijene zemlje.

Infarkt je vodeći uzrok smrti u industrijski razvijenim zemljama.

Bol u prsištu najčešći je, ali nipošto jedini uočljivi simptom.

"Osoba može osjetiti bol u ramenu, a ne nužno u grudima, ili čak može misliti da boluje od gripe od koje se teško oporavlja", rekao je Boersma.

Pušenje, visoki tlak, povišena razina kolesterola, pretilost i nedovoljno kretanja povećavaju rizik za infarkt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙