FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Završen dvodnevni simpozij o zapadnom Balkanu

BEČ, 11. veljače 2006. (Hina) - Simpozij pod nazivom"Socijalno-gospodarske potrebe za dugoročnu stabilizaciju od Beogradado Tirane" kojem je nazočilo oko stotinu sudionika iz Austrije,Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Albanije, BiH, Makedonije,Srbije i Crne Gore završio je u subotu popodne u Beču.
BEČ, 11. veljače 2006. (Hina) - Simpozij pod nazivom "Socijalno-gospodarske potrebe za dugoročnu stabilizaciju od Beograda do Tirane" kojem je nazočilo oko stotinu sudionika iz Austrije, Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Albanije, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore završio je u subotu popodne u Beču.

Svrha tog međunarodnog skupa bila je razmjena mišljenja i iskustava o razvitku, problemima i potrebama država zapadnog Balkana: Albanije, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore, rekao je direktor Međunarodnog instituta za mir (IIP) u Beču Peter Stania, dodavši da u svakoj od tih država postoji čvrsta opredijeljenost što brže integracije u Europsku uniju ali je "pred njima je dug proces reformi i prilagodbi europskim standardima i kriterijima".

Predstavnici Slovenije, članice EU, i Hrvatske, zemlje kandidatkinje za pristup u EU, govorili su o svojim iskustvima razvitka te izrazili veliki interes za stabilinost u državama u regiji.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, govoreći o socijalnom stanju u tim državama, naglasila je da je socijalni aspekt građana vrlo narušen kroz tranziciju, rat i prilagodbu tržišnoj ekonomiji. Istaknula je da svaka država socijalne i ekonomske probleme mora rješavati sama, da su strane investicije koje potiču razvitak i zapošljavanje dobro došle, ali ne i one koje utječu na gubitak socijalno-ekonomskih prava radnika. Također je rekla da je EU zajednički cilj tih država zapadnog Balkana i da ona predstavlja uzor demokratskih i životnih standarda. No, naglasila je da EU treba te države podržati u njihovom razvitku te se prema njima odnositi kao partnerima tj. "kao subjektu, a ne objektu'.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Dragi Stanimirović zauzeo se za šengenizaciju unutar zemalja zapadnog Balkana, bolje ekonomsko povezivanje i suradnju, za osiguranje pristupa fondovima EU prije nego što te države postanu kandidati, za bezvizni sustav i stručne programe usavršavanje za mlade u zemljama EU.

Simpozij je održan u organizaciji Međunarodnog instituta za mir (IIP) u Beču u suradnji s Diplomatskom akademijom u Beču a zaključci, kako je rekao direktor IIP Peter Stania, dostavit će se austrijskom ministarstvu vanjskih poslova kao doprinos za diskusiju na sastanku ministara vanjskih poslova država EU i država zapadnog Balkana koji će se održati u ožujku u Salzburgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙