FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od Austrije zatraženo izručenje bivšeg direktora PIK-a Vrbovec

ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđazatražilo je danas od austrijskih vlasti izručenje nekadašnjegdirektora PIK-a Vrbovec, slovenskog državljanina Bojana Bevca protivkojega se u Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog gospodarskogkriminala.
ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je danas od austrijskih vlasti izručenje nekadašnjeg direktora PIK-a Vrbovec, slovenskog državljanina Bojana Bevca protiv kojega se u Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog gospodarskog kriminala.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da je zahtjev za izručenje Bevca uputilo austrijskom Saveznom ministarstvu pravosuđa.

Bevc je uhićen u Austriji 22. siječnja na osnovi međunarodne tjeralice koju je u studenome 2005. raspisao zagrebački Ured Interpola i od tada se nalazi u pritvoru u Klagenfurtu. Protiv njega se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi kazneni postupak zbog sumnje da je kao krizni menadžer PIK-a Vrbovec zlouporabio položaj i ovlasti.

Bevc je na temelju ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju dolazi 2001. na mjesto predsjednika Uprave PIK-a Vrbovec iz New Yorka, gdje je bio predstavnik tog PIK-a za američko tržište.

Zagrebačka policija osumnjičila ga je početkom prošle godine da je gospodarskim zloporabama oštetio to poduzeće za gotovo 17 milijuna kuna.

Policija je, među ostalim, sumnjičila Bevca da je novcem PIK-a Vrbovec plaćao rate kredita koje je podigao za svoju tvrtku Adria Menagement, da je PIK-ovo ribogojilište kod Sinja, vrijedno približno 5,5 milijuna kuna, nezakonito prodao za manje od 19 tisuća kuna. Tereti ga se i da je lažno prikazivao poslovanje PIK-a kako bi, uz mjesečnu menadžersku naknadu, dobio i godišnji bonus, odnosno nagradu za dobre poslovne rezultate u iznosu 3,5 milijuna kuna.

Njegov odvjetnik Roland Grilc je nakon uhićenja izjavio da Bevc pristaje na izručenje kako bi pred sudom pokušao dokazati da je nedužan.

Bevčevu obranu u Hrvatskoj preuzet će zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović koji je Hini izjavio kako za sada nema nikakvih novih informacija o mogućem datumu izručenja Bevca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙