FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australska policija privela Kapetana Dragana

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Australska policija privela je uSydneyu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga DraganaVasiljkovića (51), poznatijeg kao Kapetan Dragan, na temeljumeđunarodne tjeralice koju je protiv njega raspisala Hrvatska,objavila je njemačka novinska agencija DPA.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Australska policija privela je u Sydneyu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića (51), poznatijeg kao Kapetan Dragan, na temelju međunarodne tjeralice koju je protiv njega raspisala Hrvatska, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

"Australska Vlada će usko surađivati s hrvatskim vlastima kako bi osigurali da proces izručenja bude usklađen s australskim zakonima," poručio je glavni državni odvjetnik, Philip Ruddock, dodavši kako hrvatske vlasti sada moraju podnijeti formalni zahtjev za izručenjem.

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom siječnja na nalog šibenskog istražnog suca raspisalo međunarodnu tjeralicu za Draganom Vasiljkovićem. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tereti ga se zbog toga što su tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙