FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Cerić osuđuje karikature, no poziva na mir

SARAJEVO,7. veljače(Hina) - Poglavar Islamske zajednice u Bosni iHercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak sve muslimane u svojojzemlji, ali i cijeloj Europi, da ne posežu za nasiljem kao odgovoromna uvredu koja im je nanesena objavljivanjem karikatura na računproroka Muhammeda u nekim europskim novinama.
SARAJEVO,7. veljače(Hina) - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak sve muslimane u svojoj zemlji, ali i cijeloj Europi, da ne posežu za nasiljem kao odgovorom na uvredu koja im je nanesena objavljivanjem karikatura na račun proroka Muhammeda u nekim europskim novinama.

Nakon izvanrednog zasjedanja Rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice (IZ) u BiH, Cerić je novinarima u Sarajevu kazao kako nema dvojbe da sloboda izražavanja ne može biti opravdanje za vrijeđanje osjećaja drugoga te da su karikature, čije su objavljivanje potaknule danske dnevne novine, muslimanima nanijele "teški bol i veliku ranu na njihovoj duši i srcu".

Reis-ul-ulema Cerić cijeni kako činjenica da su i drugi europski listovi objavili prijeporne karikature pokazuju da danski slučaj nije usamljeni izgred, nego pokazatelj postojanja pravila "da se islam i muslimani mogu omalovažavati u Europi".

"Doista je ružno to što nam se ovih dana poručuje u Europi, posebno nama muslimanima u BiH nakon genocida u Srebrenici. Taj medijski odnos Europe prema najvišim vrijednostima muslimana ne bi bio vrijedan pažnje da se u njemu ne krije nešto mnogo opasnije - mržnja prema islamu i muslimanima", izjavio je Cerić istaknuvši kako Islamska zajednica BiH traži od europskih medija da prestanu širiti islamofobiju.

On je međutim istodobno upozorio kako i muslimani čine greške kada nasiljem pokušavaju obraniti svoje vrijednosti.

"IZ BiH poziva na muslimane u svijetu, posebice na one u Europi i BiH da se sustegnu od reakcija i nasilnih prosvjeda koji štete ugledu vjerovjesnika Muhammeda Alejhiselama", kazao je Cerić dodavši kako bi najbolji odgovor na sadašnje izazove bio otvoriti 2006. godinu za međuvjerski dijalog u cijelom svijetu.

Komentirajući najavu prosvjeda pred veleposlanstvima zapadnih zemalja u Sarajevu Cerić je kazao kako IZ BiH takve skupove niti podupire niti ima bilo što s njima, a organizatore takvih okupljanja pozvao je da osiguraju njihov miran i dostojanstven tijek.

Prosvjedi su najavljeni za srijedu pred danskim veleposlanstvom, a za nedjelju pred veleposlanstvima Norveške, Švedske i Francuske.

Reis Cerić tijekom dana primio je veleposlanike Danske i Norveške u BiH, koji su mu prenijeli i pismena objašnjenja odnosno isprike premijera dviju država muslimanima zbog nanesenih uvreda.

Cerić je kazao kako su takva objašnjenja i za njega osobno i za IZ BiH sasvim dostatna te da je njegova preporuka muslimanima da sada "ostanu u svojim domovima i rade svoj posao".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙