FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić predstavio socijalnim partnerima novi prijedlog Zakona o trgovini

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić predstavio je danas socijalnim partnerimanovi prijedlog Zakona o trgovini, o kojem bi se predstavnicisindikata, poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskeobrtničke komore trebali očitovati u iduća dva tjedna.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predstavio je danas socijalnim partnerima novi prijedlog Zakona o trgovini, o kojem bi se predstavnici sindikata, poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore trebali očitovati u iduća dva tjedna.

Po najnovijem zakonskom prijedlogu, rad trgovina nedjeljom bio bi dopušten u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu i prosincu, i to od 8 do 13 sati, a od ponedjeljka do subote od 6 do 21 sat.

Iznimno bi, u ostalim mjesecima, mogle raditi specijalizirane prodavaonice kruha, tiska, cvijeća i svijeća, kiosci, benzinske crpke i prodavaonice na malo unutar benzinskih crpki, te prodavaonice na graničnim prijelazima, lukama i slično.

Takav prijedlog zakona neprihvatljiv je većini socijalnih partnera, a velik broj primjedbi odnosi se na tzv. iznimke i uvjete pod kojima bi takve trgovine mogle raditi.

Sindikatu trgovine neprihvatljiv je rad nedjeljom pet mjeseci godišnje, kao i rad do 21 sat tijekom tjedna. Također su predložili donošenje dva odvojena zakona - Zakon o trgovini i Zakon o radnom vremenu trgovina.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zanimljivom drži ideju da se umjesto radnih mjeseci odredi broj radnih nedjelja godišnje.

Svi zajedno želimo u zakon uvrstiti što manje izuzetaka, ali istovremeno osigurati normalno snabdijevanje građana, poručio je ministar Branko Vukelić.

Upozorio je kako taj zakon neće ići po hitnoj proceduri, već normalnim putem, a u njegovu izradu bit će uključeni i predstavnici Crkve.

Poslodavcima je važno da se zakon donese na nacionalnoj razini i sa što manje izuzetaka, istaknuo je predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Josip Zaher.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙