FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi osudili trgovinu mandatima

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Urudžbiranje ranije potpisanihostavki mimo volje vijećnika izražene u trenutku urudžbiranjapraktično je opoziv vijećničkog mandata, što je suprotno Izbornomzakonu, ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru tajnik Središnjeg uredadržavne uprave Antun Palarić.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Urudžbiranje ranije potpisanih ostavki mimo volje vijećnika izražene u trenutku urudžbiranja praktično je opoziv vijećničkog mandata, što je suprotno Izbornom zakonu, ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru tajnik Središnjeg ureda državne uprave Antun Palarić.

Obrazlažući Vladin prijedlog izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, Palarić je podsjetio na nekoliko slučajeva kada su nositelji lista od svojih članova unaprijed tražili da potpišu ostavke, koje su se ponekad urudžbirale i na samim sjednicama predstavničkih tijela, mimo volje vijećnika.

Da bi se izbjegle gužve na samim sjednicama, Vlada predlaže da se ostavke moraju podnijeti najkasnije 24 sata prije planiranog održavanja sjednice.

Takvu ostavku vijećnik bi mogao povući do same sjednice.

Palarić je naglasio kako se vjećnicima ne može osporiti pravo na ostavku, ali će se, uvjeren je, predloženim izmjenama "izbjeći mogućnost da se, suprotno zakonu, faktički oduzima mandat".

Klubovi bez razlike osuđuju trgovinu mandatima, a većina ih smatra da bi u sredinama u kojima je bilo takvih slučajeva (Dubrovnik, Požega, Velika Gorica, Sisak..) trebalo raspisati izvanredne izbore.

Mato Arlović (SDP) ističe da se zaboravlja ustavno načelo da vlast proizlazi iz naroda i da se narodu vraća, pa bi, tvrdi, najmoralnije, najzakonitije i najpoštenije bilo raspustiti predstavnička tijela u tim sredinama i raspisati izvanredne izbore.

Kako bi se ubuduće spriječila trgovina mandatima, Arlović predlaže da se političku stranku koja se posluži takvom nezakonitošću kazni visokom novčanom kaznom, ili zabranom sudjelovanja u idućem izbornom ciklusu, a vijećnika kazni i zatvorom zbog zlouporabe izbornog prava.

Palarićev ured optužio je da stimulira trgovinu mandatima, jer, kaže, legalizira stanje u predstavničkim tijelima, gdje je vlast promijenjena mimo volje birača.

Jedini koji se izričito usprotivio Vladinu prijedlogu bio je Klub HSP-a, jer, po riječima Pere Kovačevića, vijećniku se ne može ograničiti pravo da podnese ostavku kada to hoće.

Vijećnik može dati ostavku i na samoj sjednici predstavničkog tijela, jer ima svako pravo raspolagati svojim mandatom.

HSP je, kaže, voljan pristati da se u svim spornim sredinama ponove izbori, kao i na međustranačke dogovore da se spriječi trgovanje mandatima.

Dražen Bošnjaković (HDZ) uvjeren je da problem nije u strankama, nego u nečasnim pojedincima koji manipuliraju ostavkama, te predlaže da se do drugog čitanja razmotri da se ostavke ovjeravaju kod bilježnika predstavničkog tijela.

Željko Pecek (HSS) tvrdi, međutim, da se neke vijećnike koji su zaposleni u javnim službama na prelazak u suprotni tabor prisiljava ucjenama i prijetnjama.

"Otpadnicima moramo smatrati one koji mite i prijete i njih treba izbaciti iz stranaka", kazao je Pecek, komentirajući ideju da se stranke dogovore da neće prihvaćati prebjege iz drugih stranaka.

"Odite, ali svojim bijegom nemojte rušiti uspostavjenu strukturu vlasti, nemojte prodavati dušu vragu", poručio je vijećnicima IDS-ovac Damir Kajin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙