FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat trgovine traži dopunu Zakona o blagdanima

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske uputioje danas pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu sazamolbom da pokrene inicijativu za dopunom Zakona o blagdanima,spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, kako zaposleni u trgovininapokon ne bi morali raditi u dane blagdana.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu sa zamolbom da pokrene inicijativu za dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, kako zaposleni u trgovini napokon ne bi morali raditi u dane blagdana.

Zakon o blagdanima treba vrijediti za sve zaposlene, a raditi na blagdan iznimno trebaju samo oni čiji se poslovi ne smiju prekidati. Osim toga, Zakon treba imati propisan nadzor i kazne za sve koji ga ne poštuju, ističe se u pismu sindikata.

Zakonom je određeno koji su dani blagdani u Hrvatskoj i da se u dane blagdana ne radi, no Pravilnikom o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo data je mogućnost gradovima i općinama da odrede uvjete pod kojima se iznimno trgovcima omogućava rad u dane državnih blagdana i neradnih dana.

Tu mogućnost gradovi i općine nisu koristili iznimno, već su uglavnom svojim odlukama dozvoljavali rad u dan blagdana, osim Božića, Nove godine i Uskrsa.

Tako je jedan podzakonski akt, pravilnik koji je donio ministar gospodarstva, derogirao odredbe Zakona o blagdanima koji je donio Hrvatski sabor, upozorava sindikat.

Osim toga, Zakon o blagdanima nema propisan nadzor, niti kaznene odredbe, pa se onima koji ga krše ne može učiniti ništa.

Radi se o sudbini oko 40.000 prodavača koji rade većinu od 14 blagdana, odnosno sve osim Božića, Nove godine i Uskrsa, i s pravom se pitaju jesu li građani drugog reda, kaže se u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙