FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovački Gradski muzej uređuje stalni arheološki postav

VINKOVCI,5. veljače 2006.(Hina) - U baroknom zdanju u središtuVinkovaca u kojem je smješten Gradski muzej, počeli su građevinskiradovi na prvome katu, gdje će se na 800 četvornih metara u sklopustalnog postava izložiti bogati arheološki nalazi koje su u proteklimdesetljećima prikupili vinkovački muzealci.
VINKOVCI,5. veljače 2006.(Hina) - U baroknom zdanju u središtu Vinkovaca u kojem je smješten Gradski muzej, počeli su građevinski radovi na prvome katu, gdje će se na 800 četvornih metara u sklopu stalnog postava izložiti bogati arheološki nalazi koje su u proteklim desetljećima prikupili vinkovački muzealci.

Ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja Stjepan Jozić rekao je da bi radovi na uređenju stalnog arheološkog postava vinkovačkoga Gradskog muzeja s obzirom na njihovu zahtjevnost trebali biti gotovi tijekom godine 2007.

"Naša je želja da se radovi na uređenju stalnog arheološkog postava, ako je moguće, dovrše do 7. studenoga ove godine, kada Gradski muzej proslavlja 60. obljetnicu", izjavio je Hini ravnatelj Jozić.

Hoće li tako biti, ponajviše ovisi novcu koji će namaknuti Ministarstvo kulture i grad Vinkovci, a procijenjeno je da će troškovi biti oko tri milijuna kuna.

U svakom slučaju, javnosti će u stalnom postavu biti izložen velik dio bogatog arheološkog naslijeđa vinkovačkog područja koje datira od neolitika do srednjeg vijeka, napomenuo je ravnatelj vinkovačkog Gradskog muzeja.

Riječ je o mnogobrojnim arheološkim nalazima koji, prema podacima iz publikacije Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, "7000 vinkovačkih godina - tragom kulturne baštine", svjedoče o gotovo sedam tisuća godina kontinuiranog naseljavanja Vinkovaca na čijem se području prva naselja vežu uz neolitičku starčevačku kulturu (5300. - 4250. godine prije Krista).

Bogata arheološka ostavština na području Vinkovaca proteže se i kroz bakreno, brončano i željezno doba, sve do rimskog razdoblja.

Tijekom vladavine Rima na području današnjih Vinkovaca bilo je veliko rimsko naselje - Colonia Aurelia Cibalae, a u 3. stoljeću osnovana je biskupija na čelu s biskupom Euzebijem.

U tom su se naselju rodila i dva rimska cara Valentinijan I. i Valens.

"Svi ti bogati nalazi danas se najvećim dijelom čuvaju u muzejskim depoima. Dio je izložen u prizemlju Muzeja, a dio je po izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu", rekao je ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja.

Podsjetio je i da je prije dvije godine u potkrovlju Gradskog muzeja uređen vrlo posjećeni stalni etnološki postav Vinkovaca i okolice, a u prizemlju zgrade svoje bi mjesto trebao dobiti stalni povijesni postav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙