FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraljevica: porinut brod za plovidbu rijekama

KRALJEVICA,4. veljače 2006.(Hina) - Brod "Vučedolska golubica"namijenjen riječnoj plovidbi, pretežno po Dunavu, porinut je danas ubrodogradilištu Kraljevica.
KRALJEVICA,4. veljače 2006.(Hina) - Brod "Vučedolska golubica" namijenjen riječnoj plovidbi, pretežno po Dunavu, porinut je danas u brodogradilištu Kraljevica.

"Vučedolska golubica" je prvi brod za unutarnje vode izgrađen u hrvatskim brodogradilištima. Matična luka bit će mu Vukovar a koristit će se za ophodnju i nadzor plovnog puta i plovidbe na rijekama tijekom cijele godine.

Opremljen je integriranim hidrografskim i navigacijskim sustavom te opremom za prikupljanje uzoraka vode. Dug je 23,5 metra, širok šest metara, a pokretat će ga dva dizelska motora s po 275 kilovata.

Nakon ispitivanja bit će prevezen Jadranom do Crnog Mora te potom Dunavom do Vukovara. Cijena izgradnje je 10 milijuna kuna, a ta je sredstva osiguralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka iz državnog proračuna.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta istaknuo je da je to 13. brod izgrađen u hrvatskim brodogradilištima u protekle dvije godine čiji su troškovi izgradnje potpuno pokriveni iz državnog proračuna ili djelomično subvencionirani. Za tu namjenu utrošeno je 350 milijuna kuna.

Kalmeta je najavio nastavak izgradnje brodova za unutarnje vode jer se promet rijekama i riječnim lukama ubrzano povećava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙