FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert u spomen na Matačića, nagrada Bašiću

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Zagrebačka filharmonija u ciklusuPlava oktava izvela je večeras pod ravnanjem počasnog šefa dirigentaIvana Horvata koncert u spomen na Lovru pl. Matačića, koji je dugi nizgodina surađivao i bio na čelu ovog orkestra.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Zagrebačka filharmonija u ciklusu Plava oktava izvela je večeras pod ravnanjem počasnog šefa dirigenta Ivana Horvata koncert u spomen na Lovru pl. Matačića, koji je dugi niz godina surađivao i bio na čelu ovog orkestra.

Uz solista Lucijana Batinića (bas) filharmoničari su izvodili najvažnija Wagnerova djela, a u pauzi koncerta uručena je nagrada za životno djelo "Lovro pl. Matačić" maestru Mladenu Bašiću, pijanistu i dirigentu koji je svojim umjetničkim djelovanjem obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj glazbi.

Mladen Bašić od 1970-1977. bio je stalni dirigent i šef programa Zagrebačke filharmonije.

Nagradu Lovro pl. Matačić, utemeljenu 1990., dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) svake dvije godine, a sastoji se od medalje s likom Lovre pl. Matačića, izrađene u srebru i zlatu, rad akademskog kipara Damira Mataušića, diplome i novčanog iznosa kojeg osigurava sponzor nagrade tvrtka Conex.

Maestro Mladen Bašić kazao je da mu je ta nagrada vrhunac karijere.

Izrazio je zadovoljstvo što je mogao surađivati s velikim umjetnikom poput Lovre pl. Matačića s kojim je prijateljevao do kraja života.

Nagradu je u ime HDGU maestru Bašiću uručio predsjednik Prerad Detiček.

Nagradu za životno djelo Lovro pl. Matačić do sada su dobili Boris Papandopulo (posthumno), Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Muraj, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Sena Jurinec i Berislav Klobučar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙