FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro skladatelj i dirigent Nikica Kalogjera

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Nakon duge i teške bolesti uZagrebu je jutros preminuo Nikica Kalogjera (1930.-2006.), skladatelj,dirigent, aranžer i producent, nezaobilazan lik hrvatske glazbe,izvijestilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros preminuo Nikica Kalogjera (1930.-2006.), skladatelj, dirigent, aranžer i producent, nezaobilazan lik hrvatske glazbe, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.

Nikica Kalogjera rođen je u Beogradu. Nakon doktorata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu svoj je profesionalni život posvetio glazbi. Prvu je ploču snimio za zagrebački Jugoton 1952. s Ivom Robićem s kojim je surađivao skoro pola stoljeća.

U velik broj hitova i evergreena koje je napisao, ulaze i "Veslaj, veslaj", "Nono, dobri moj nono", "Nima Splita do Splita", "Vratija se Šime", "Maškare", "Ljutit će se moja majka", "Mi smo dečki", "Serbus Zagreb" i brojni drugi. Pisao je i glazbu za film i televiziju, te velik broj djela lake orkestralne glazbe. Bio je dirigent i aranžer u muzičkoj proizvodnji Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i u ravnateljstvu HRT-a. Jedan je od utemeljitelja Simfonijskog puhačkoga orkestra Hrvatske vojske, a organizirao je prva snimanja crkvene i domoljubne glazbe na HRT-u (1990.).

Autor je više od 500 skladbi i još većeg broja aranžmana i obrada. Bio je direktor i selektor mnogih zabavno-glazbenih festivala, a na međunarodnim festivalima nagrađen je 30 puta, od toga osam puta prvom nagradom.

Dobitnik je i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja (1995.), Splitskog festivala (1996.), te diskografske nagrade Porin za životno djelo (2001.).

U kontinuitetu od preko pet desetljeća Nikica Kalogjera se potvrdio kao najizvođeniji hrvatski skladatelj zabavne glazbe, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Posljednji ispraćaj Nikice Kalogjere bit će 31. siječnja, u 13,20 sati, na zagrebačkom krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙