FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada i Parlament FBiH prebacuju odgovornost za sudbinu Energopetrola

SARAJEVO,3. veljače(Hina) - Nakon jednogodišnjeg pregovaranja shrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji sarajevskenaftne tvrtke Enrgopetrol, Vlada Federacije BiH gotovo će sigurnoponištiti raspisani javni natječaj, zaključak je kojega u petakprenosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova.
SARAJEVO,3. veljače(Hina) - Nakon jednogodišnjeg pregovaranja s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji sarajevske naftne tvrtke Enrgopetrol, Vlada Federacije BiH gotovo će sigurno poništiti raspisani javni natječaj, zaključak je kojega u petak prenosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

Komentirajući odluku premijera Hadžipašića da u četvrtak uputi otvoreno pismo federalnom Parlamentu pozivajući zakonodavce da preuzmu odgovornost za sudbinu Energopetrola kojemu sada prijeti stečaj, mediji uglavnom konstatiraju kako je vlada iscrpila sve mogućnosti za privatizaciju sarajevske naftne tvrtke te da sada preostaje samo raspisivanje novog natječaja za prodaju, no pod uvjetom da se nađe način njezine prethodne sanacije.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 24. siječnja osporio planiranu prodaju većinskog vlasničkog udjela u Energopetrolu INA-i i MOL-u, što je bio rezultat višemjesečne političke i medijske kampanje protiv hrvatsko-mađarskog konzorcija.

INA i MOL izabrani su za najpovoljnijeg partnera za dokapitalizaciju Energopetrola na temelju rezultata natječaja na kojemu su sudjelovali i koparski OMV te konzorcij malih naftnih distrubutera iz BiH.

INA i MOL su iskazali spremnost platiti 10,2 milijuna konvertibilnih maraka (oko pet milijuna eura) za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela uz preuzimanje oko 60 milijuna KM (oko 30 milijuna eura) dotadašnjeg duga tvrtke. Hrvatsko-mađarski konzorcij obvezao se i na investiranje 15 milijuna KM u razvitak Energopetrola tijekom tri godine kao i na zadržavanje svih 1059 zaposlenih.

Naknadno se međutim ispostavilo kako su stvarna dugovanja Energopetrola veća za 19 milijuna KM, dok je akumulirani gubitak te tvrtke od 2001. godine iznosio 20 milijuna KM.

Spremnost da podupru prodaju Energopetrola INA-i i MOL-u pokazali su samo ministri i zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), dok su svi ostali bili protiv, što je Hadžipašića i spriječilo dovršiti planirani proces prodaje.

Federalni je premijer sada odlučio zatražiti od Parlamenta preuzimanje odgovornost za sudbinu Energopetrola kojemu prijeti stečaj. On je upozorio kako u federalnom proračunu nema novaca za sanaciju te tvrtke te da bi stoga tisuću njenih radnika uskoro moglo završiti na ulici.

U prvim reagiranjima parlamentarci su odbili preuzeti odgovornost za budućnost Energopetrola inzistirajući da to ostane zadaća vlade.

Ravnatelj INA-e BiH Franjo Božić izjavio je kako konzorcij INA-MOL još nije dobio nikakvu službenu obavijest vezanu za proces privatizacije Eenrgopetrola.

Potvrdio je da INA i MOL ostaju zainteresirani za dokapitalizaciju Energopetrola no bez preuzimanja bilo kakvih dodatnih financijskih obveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙