FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo Studentskog zbora opovrgava da je proračun netransparentan

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Stotinjak studenata zagrebačkogFilozofskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prosvjedovalo jedanas ispred Studentskog centra zbog netransparentnog donošenjaproračuna Studentskoga zbora (SZ) Sveučilišta u Zagrebu za 2006.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Stotinjak studenata zagrebačkog Filozofskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prosvjedovalo je danas ispred Studentskog centra zbog netransparentnog donošenja proračuna Studentskoga zbora (SZ) Sveučilišta u Zagrebu za 2006.

Vodstvo Studentskog zbora opovrgnulo je, međutim, na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj prije prosvjeda, optužbe o netransparentnosti proračuna, istaknuvši kako imaju i plan i program za tekuću godinu te da SZ namjerava dijelom novca financirati programe studentskih udruga, iako to nije dužan.

Predstavnica SZ-a u Senatu Sveučilišta u Zagrebu Lucija Barjašić drži da organizatori prosvjeda žele zapravo smjene u Predsjedništvu SZ-a kako bi sebi osigurali neke funkcije te postizanje političkih bodova. Upozorila je i kako su stizale prijetnje s Filozofskog fakulteta, s ciljem dobivanja većih proračunskih sredstava.

Organizatori prosvjeda, podružnice SZ-a s dvaju zagrebačkih fakulteta i studentske udruge koje djeluju na tim fakultetima, tvrde da je nejasno po kojem kriteriju je Zbor odlučilo rasporediti proračunska sredstva te da nema jasnih prioriteta financiranja.

Upozorava i na sukob interesa u SZ-u, gdje se povjerenstvo za evaluaciju projekata pristiglih na natječaj sastojalo od osoba koje su i same nositelji nekih projekata.

Stoga su zatražili poništenje rezultata natječaja za financiranje studentskih programa i provođenje nove evaluacije od strane nepristranog Sveučilišnog povjerenstva.

Proračun jasno favorizira projekte sportskog i zabavnog karaktera koji, iako su korisni za studente, ne mogu imati prednost pri financiranju projekata u akademskoj zajednici, tvrdi glavni tajnik Socijaldemokratske studentske unije (SSU) Tomislav Saucha.

Organizatori prosvjeda tvrde da znanost, struka i kultura ostaju na marginama ovog proračuna, koji bi za deset dana, nakon žalbenog roka, trebao biti prihvaćen na skupštini SZ-a.

SSU je dobio 35 tisuća kuna za šest projekata dok je gotovo isto toliko novaca dobio projekt studentskog hodočašća u Međugorje, primjetio je Saucha.

Čelnici Studentskog zbora kažu da će se s 360 tisuća kuna financirati najkvalitetniji programi studentskih udruga, iako je to dužno učiniti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a ne SZ.

Upozoravaju kako proračun još nije donesen te da bi trebao biti prihvaćen na skupštini SZ-a, nakon što prođe žalbeni rok od 10 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙